Menu 

Pre braka nije dovoljno samo da isplanirate venčanje, kupite haljinu, pozovete goste… Postoje ozbiljni razgovori koje treba da obavite pre braka ukoliko želite srećan i dugovečan zajednički život.

Možda ću zvučati neromantično, ali postoje veoma bitne, praktične teme koje treba da raspravite sa svojim budućim mužem. Romansa veoma brzo prođe, na red dođu sitni problemi, a vi se iznenadite stavovima svoje „bolje polovine“. Zato se potrudite da sve neugodnosti obavite pre braka i neće biti nikakvih iznenađenja.

Pitanja na koja treba odgovoriti pre braka

1. Šta voliš u krevetu?

Bračni savetnici su se složili da su podela poslova, sex i finansije top tri teme oko kojih se parovi najčešće svađaju, zato su oni prvi na našoj listi.

Kad je u pitanju sex, ako se osećate neugodno da pričate o onome što vam odgovara ili ne odgovara, to kasnije može dovesti do mnogo većih problema nego što se čini. Pričajte o sexu, recite glasno i jasno ono što volite i ne volite. Dobar sex ne treba da bude glavna stavka vašeg braka, ali je svakako bitna.

2. Kućni poslovi?

Zvuči besmisleno i bezazleno, ali sitna koškanja oko kućnih poslova mogu dovesti do velikih prepirki zato rešite pre braka ko će šta raditi. Iako se kućni poslovi odavno ne smatraju isključivo ženskim obavezama u većini slučajeva oni padnu upravo na ženska leđa. Podelite se, razgovarajte o tome ko će šta raditi i držite se toga. Ne dozvolite da postanete rob varjače i metle i stavite to na znanje vašem budućem mužu.

3. Koliko i na koji način novca će se trošiti?

Veoma je bitno da znate kako se vaš partner odnosi prema novcu i finansijama. Da li je trošadžija, upada li u dugove, ili je stipsa? Ovo je veoma bitno znati da se znate suočiti sa problemima kad dođu sitne nesuglasice oko novca. Jedan od glavnih razloga za razvod upravo mogu biti finansije.

4. Kako je biti dete u tvojoj porodici?

„To je prošlost, kakvog to uticaja može imati na naš brak“, pomislićete. Stručnjaci kažu da su nam još u detinjstvu usađena neka očekivanja prema životu i braku za koja ni ne znamo da ih imamo dok ne dođemo u određenu situaciju, a odnos porodice prema detetu može imati velikog uticaja. Potrebno je da znate u kakvom okruženju je odrastao vaš partner i da li će hteti isto takvo za vašu decu ili ćete stvarati potpuno novo, vaše.

5. Zasnivanje porodice

Treba da sednete i iskreno, bez ustručavanja kažete jedno drugom da li zaista želite decu. Morate biti spremni da će se vaš život i vaš odnos promeniti iz korena kad beba stigne i morate biti sigurni da li vaš partner to zaista želi ili to smatra normalnim sledom događaja.

6. Koliko će vaši roditelji biti uključeni?

Šta god odlučite po pitanju porodice naćiće se članovi vaše porodice koji se sa tim neće složiti i to će vam jasno staviti do znanja. Ako imate tu sreću pa oboje imate porodice koje vas podržavaju šta god odlučite, zanemarite ovu stavku. Ako s druge strane imate roditelje koji se petljaju i u stvari koje ih se realno ne tiču, vaš prtner i vi treba da napravite ujedinjeni front i uvek budete na istoj strani, bilo da su u pitanju vaši ili njegovi roditelji.

Jasno je da pre braka ne možete raspraviti i pripremiti se baš na sve nesuglasice i probleme na koje možete naići, ali će biti puno lakše ako znate neke opšte stavove vašeg partnera po pitanju bitnijih stvari. Ovde smo pisali o savetima koji će vam pomoći da se ponovo zbližite sa vašim partnerom.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Ames Bikic

    Ako ces raspravljat nemoj se ni zenit ni udavat cuj raspravljat

  2. Zorica

    Mene zanima ova sesta tacka jer sam ja i svekrva i tasta. Dakle, i ja jesam za samostalno donosenje odluka u braku. Ali, onaj ko samostalno donosi odluke on mora da racuna samo na svoje resurse a ne na tastine ili svekrvine. Na primer, moju komsinicu je sin naterao da proda svoj stan i da kupi sebi manji a ostatak novca da on i njegova zena uloze u izgradnju nekog potkrovlja. Komsinica je prodala stan, kupila za sebe mali stan, dala im novac, oni platili svim stanarima da se saglase da oni zidaju stan u potkrovlju te neke zgrade, dali su novac, dozvolu za gradnju nisu dobili i novac su potrosili jer je sve to bilo pre 3 godine. A sin je sve to uradio da bi zadovoljio snaju. Sada opet oni nemaju gde da stanuju i snaja vrsi pritisak da svekrva ode u neku njenu vikendicu 100 km od Beograda u nekom selu da bi se sada ona sa muzem uselila u taj svekrvin mali stan. Komsinica nije pristala, snaja prestala da joj dolazi, pocela da ucenjuje muza da ona tako ne moze da zivi, toliki pritisak sada sin vrsi na majku da ode u tu seosku vikendicu da je moja komsinica jedva ziva ostala jer joj je zbog tih njegovih pritisaka pozlilo i imala je predinfarktno stanje. Ja sam joj rekla – ti si luda ako odes iz stana,a ona kaze sta cu rekao mi je da mi nece vise dolaziti ako ne pristanem a on mi je jedinac. Prema tome, nisu bas samo roditelji krivi za mesanje u brak svoje dece, vec se deca mesaju u zivot roditelja. Deca bi trebala da ostave roditelje na miru, a zahtevi snaja i zetova su se vec mnogim mojim poznanicima popeli ma glavu.Ja za sada se drzim, moja deca znaju da ja takve stvari nikada ne bih uradiula. Zavrsili su fakulteta, skolovali smo ih, ozenili se i udali, pa neka brate sami organizuju svoj zivot. Ja tvrdim da se preko 90% rodtelja ne bi mesalo u bracni zivot svoje dece da oni hoce roditelje da ostave na miru. Ali kod nas je pravilo da snaje i zetovi najpre gledaju sta roditelji buduceg bracnog partnera imaju od imovine pa tek onda ulaze u brak.

Napišite komentar