Menu 

Mediteranski način ishrane se smatra hranom za dug život, bazira se na uglavnom svežim, seznskim namirnicama bez previše prerađevina i zato bi trebalo svi da ga isprobaju. Ako želite da se hranite kao Mediteranac onda obavezno pročešljajte ovaj sedmodnevn plan ishrane.

Mediteranska dijeta nije nikakva novost, datira jopš od 1950. godine, odnosno to je vreme kada je svet za nju saznao, a na Mediteranu se na taj način hrane vekovima. Bazira se na celovitim žitaricama, orašastim plodovima, maslinovom ulju i ribi i jednostavno ne može da bude nezdrava. Smatra se da je od posebne koristi za srce i krvne sudove.

Sedmodnevni plan ishrane

Ponedeljak: Žitarice na tanjiru

4474598250_b0bc75676d_z

Celovite žitarice organizmu obezbeđuju veliku količinu neophodnih vlakana i to onih dijetalnih, a upravo ta vlakna su esencijalni dio mediteranske ishrane. U ponedeljak vašu porciju standardnih ugljenih hidrata zamenite onim integralnim. Probajte neke nove žitarice poput tef testenine ili od tefa napravite kašu.

Utorak: Dan za mahunarke

Sočivo. Leblebija, pasulj, grašak, bob i mahune, sve su to namirnice koje bez ikakvih problema mogu biti pripremljene kao glavno jelo jer su veoma zasitne. S druge strane mahunarke su veoma zdrave za ljudski organizam jer sadrže komponente koje snižavaju povišen pritisak kao i prebiotike. To znači da podstiču razvoj dobrih bakterija u organizmu. Dobra je stvar što se ove namirnice uglavnom pripremaju na čorbicu, pa će biti obrok za celu porodicu.

Sreda: Riblji dan

Ako želite posebnu dozu omega 3 masnih kiselina, onda znate šta vam je činiti, za ručak pripremite neki riblji specijalitet. Pored ribe dobar posao će odraditi i bilo kakvi morski plodovi. Napravite svežu salatu od tunjevine, ili jednostavno ispecite svežu ribu na tavi, prelijte marinadom od soli, bibera, malsinovog ulja, peršuna i belog luka pa poslužite uz blitvu ili krompir salatu.

Četvrtak: Proverite ulja na kojima kuvate

Ako želite da se hranite baš kao pravi Mediteranac onda proverite da li iate pravo ulje,  atrebalo bi da kuvate na isključivo ekstra devičanskom maslinovom ulju, jer pravi Mediteranci drugo ne priznaju. To bi trebalo da bude glavna masnoća u vašoj ishrani. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži mnogo fitonutrijenata i antikancerogenih komponenti koje promovišu zdravlje arterija. Najbolje bi bilo koristita ga sirovo jer termičkom obradom gubi svoja svojstva.

Petak: Vreme je za voće

Na Mediteranu kolači i ostale poslastice se obično pripremaju za neke posebne prilike i zato ako se tokom dana želite zasladiti onda to učinite nekom lepom voćkicom ili napravite neki lagani biskvit sa višnjama, malinama ili borovnicama. U svakom slučaju voće jednostavno mora biti sastavni deo poslastice.

3747805019_b7feae311c_z

Subota: Večera za prijatelje

Ono što je sjajno kad je u pitanju ovakav način ishrane što ne morate da izbegavate druženje sa prijateljima, slobodno pripremite neku ukusnu večeru koja odgovara vašem režimu jer smo sigurni da će se takva hrana svideti i vašim prijateljima.

Nedelja: Redizajnirajte svoj tanjir

Ovo je dan kada treba da se posvetite mesu i načinu na koji ga konzumirate. Obično je u većini jela meso glavna namirnica na tanjiru sa malo povrća i ugljenih hidrata sa strane. S obzirom na to da je upotreba crvenih mesa u mediteranskoj ishrani ograničena treba da promenite pristup. Postavite meso sa strane, više kao ukras. Ako poslužujete meso sa testeninom i umakom smanjite porciju i pojačajte povrće.

Nadamo se da ste shvatili princip po kom funkcioniše mediteranska ishrana i da ćete e čm prije isprobati. Pozitivna strana je i to što nećete morati kuvati posebno za sebe pošto jela koja smo vam predložili će sigurno jesti svi vaši ukućani bez pogovora. Naravno vi možete menjati recepte prema svom nahođenju i ukusu. To i jeste poenta cele priče da složite jelovnik kako vama odgovara, ali da ne ostupate od glavnih pravila mediteranske ishrane.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar