Menu 

Čim zakoračimo u prve dane marta obično odmah počinjemo razmišljati i o nakupljenim kilogramima koje smo dobili tokom zime, a koje smo vešto prikrivali slojevima zimske garderobe. Da biste proleće i lakšu garderobu dočekali spremni doterajte liniju pomoću prolećne “makeover” dijete.

Nakupljanje kilograma tokom zime nije uopšte čudna niti retka pojava. Većina nas se opusti jer se nosi šira, udobnija i topla garderoba, a tu je i mnoštvo praznika koji nikako ne idu u prilog našoj liniji. Proleće samo što nije stiglo i vreme je da se pozabavite tim zimskim viškom, a mi naravno imamo veoma korisne savete.

Jedite više povrća. Sreća je što s prolećem dolazi i mnoštvo novih sezonskih namirnica u kojima možemo uživati bez velikog unosa kalorija. Jedite namirnice koje će vas zasititi, a koje ne debljaju. Sveže salate, bareno povrće i nemasna mesa su sjajna izbor za ručak. Kao predjelo, pre glavnog jela pojedite veliku porciju salate i sigurno ćete pojesti manje glavnog jela nego obično. Pazite samo da i dresing za salatu bude dijetalni, bez majoneze, jogurta i punomasnih sireva.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Topao doručak. Nutricionisti savetuju da za doručak uvek odaberete toplu zobenu kašu umesto suvih žitarica jer zobene pahuljice sadrže svega 300 kalorija na 450 grama, dok u gotovim žitaricama ima mnoštvo dodanog šećera. Doručak bogat vlaknima pomaže i pri smanjenju rizika od dijabetesa, srčanih obolenja i karcinoma.

Pijte zeleno. Kad je reč o osvežavajućim pićima izbacite sve one napitke koji sadrže šećere i zamenite ih zdravim šejkovima ili još bolje, zelenim čajem. Katehini koji se nalaze u zelenom čaju podstiču telo da sagoreva kalorije i na taj način se smanjuju masne naslage na telu, naravno ukoliko se pridržavate i drugih pravila dijete te se redovno krećete.

Nagradite se čokoladom. Ukoliko iz ishrane u potpunosti izbacite namirnice u kojima inače uživate možete ceo program shvatiti kao kaznu i prirodno ćete osetiti otpor te nećete istrajati. Slobodno se povremeno nagradite kockicom kvalitetne tamne čokolade. Ne samo da je dozvoljena već je i poželjna tokom ove dijete. Tamna čokolada je bogata antioksidantima, smanjuje rizik od srčanih obolenja, dijabetesa te snižava povišen krvni pritisak. Pored toga bogat je izvor gvožđa, magnezijuma i kalijuma i kao što je dobro poznato podiže nivo serotonina u krvi što podiže raspoloženje.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ne preterujte sa dijetama i ne oslanjajte se na one restriktivne koje brane većinu namirnica. Krenite malim koracima, i hranite se zdravo. Pored redukovanja ishrane važno je da imate redovnu fizičku aktivnost, ne mora to biti ništa intenzivno i naporno, polučasovna šetnja tokom dana biće sasvim dovoljna. I još jedan savet koji nikako ne smesmo izostaviti, da bi dijeta bila uspešna treba unapred da planirate obroke posebno ako tokom dana, zbog posla nemate previše vremena za kuvanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar