Menu 

Iako lekari i nutricionisti iz celog sveta imaju mnoštvo saveta koje bi trebalo da poštujemo ne bi li se zdravo hranili, mnogi stručnjaci tvrde da je dovoljno da usvojite tri prehrambene navike i da svoj život promenite iz korena. Mi vam naravno otkrivamo koje su to navike.

Ova prehrambene navike možete usvojiti već danas, neće vam biti potrebna posebna odricanja, niti posebna priprema.

157603604_08ef5af56e_z

Celovite/integralne žitarice. Prva i osnovna stvar koju morate uraditi jeste da proizvode od belog brašna zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica. Integralne žitarice su bogate vitaminom B, magnezijumom, gvožđem i cinkom, a pored toga izbacivanjem belog brašna iz ishrane snižavate rizik od srčanih obolenja, karcinoma i dijabetesa. Isto tako, bogate su vlaknima što će vas zasititi puno kvalitetnije od belog brašna. Na svu sreću danas se u prodavnicama mogu kupiti svi integralni proizvodi, kojima cena nije preterano skupa.

Vlakna. Veoma je važno da hranu koja je bogata praznim kalorijama zamenite onom koja je bogata vlaknima. Vlakna vam pomažu da kontrolišete nivo šećera u krvi, snizite holesterol, te održavate telesnu težinu. Najbolji izvori zdravih vlakana su orašasti plodovi (bademi, lešnici), semenke (lanene, suncokretove), mahunarke i naravno celovite žitarice. Vlaknima je bogata i većina bobičastog voća, te svežg voća i povrća.

2843217818_9859dacd73_z

Omega 3 masne kiseline. Da biste se hranili zdravo nikako ne morate da se odreknete svih masti, jednostavno treba da odaberete one koje su za vas najbolje, a najbolje su svakako omega 3 masne kiseline. One dokazano ublažavaju upale, poboljšavaju zdravlje kostiju i zglobova te snižavaju rizik od demencije, depresije i pojedinih kancerogenih obolenja. Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su ribe: losos, tuna, inćuni, sardine, a neki od namirnica biljnog porekla su lešnici i edameme (mlade mahune soje).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar