Menu 

Tokom praznika malo ko pazi na kalorije i zdravu ishranu pa se onda ostatak godine borimo sa nakupljenim kilogramima koje je nije tako lako skinuti. Šta msilite da ove godine pametnije kuvate za praznike?

Činjenica je da se tokom zimskog perioda prepustimo čarima tradicionalnih specijaliteta, pohovanog mesa, pečenja, kolača, testenine… Mi vam danas donosimo savete kako da pojedine namirnice zamenite onim zdravijima i time bar malo smanjite broj unesenih kalorija tokom praznika.

Tikva umesto špageta

Ako za prilog želite pripremiti testeninu, zamenite je muskatnom tikvom. Kako? Kada se muskatna tikva ispeče u rerni njeno meso jednostavno sastružite viljuškom i dobićete savršen oblik špageta, samo puno zdraviju varijantu. Jedna šolja špageta od tikve sadrži svega 42 kalorije i 10 g ugljikohidrata dok obična testenina na istu količinu sadrži 221 kaloriju. Ogromna razlika, primetićete.

Zob umesto brašna i hlebnih mrvica

Ako za praznične dane želite nešto pohovati, umesto standardnih hlebnih mrvica upotrebite zobene pahuljice koje će dati sasvim novu teksturu pohovanoj piletini. Isto tako, u testima polovinu belog brašna možete zameniti zobenim pahuljicama.

Hlebne mrvice koje inače koristimo su uglavnom industrijski prerađene, dok je zob celovita žitarica i obezbediće vam vlakna, vitamine, minerale i antioksidante.

Kokosovo mleko umesto neutralne pavlake

Ako zamenite pavalaku za kuvanje kokosovim mlekom, ne samo da ćete dobiti novi, tropski ukus u svojim jelima, već će jelo biti puno zdravije. Pošto je kokosovo mleko poprilično retko, preko noći ga stavite u frižider i ujutro ćete na vrhu videti da se odvojila retka tekućina, jednostavno je odlijte i ostaće vam gusto mleko, nalik pavlaci za kuvanje. Na taj način ćete dobiti željenu gustinu.

Ako u tako gusto mleko od kokosa dodate malo meda i ekstrakta vanile poslužiće vam i za kolače umesto slatke pavlake.

dreamstime_s_4075034

Semenke lana umesto jaja

Jaja nam u pečenju kolača služe kao „vezivno tkivo“, ali nisu jedina koja mogu obaviti taj zadatak. Mlevene semenke lana pomešane sa vodom mogu biti sjajna zamena za jaja. Kao zamenu za jedno jaje koristite jednu kašiku mlevenih semenki lana pomešanih sa tri kašike vode.

Ovo je sjajan savet za one koji poste.

dreamstime_s_973609

Banana i avokado umesto putera ili ulja

Banana ne samo da će vašim kolačima dati slatkoću, već i vlažnost tako da bez problema mogu zameniti ulje ili puter, a obzirom da nema masnoće jasno je da je mnogo zdravija opcija. Na isti način možete koristiti avokado.

Na samom kraju preporučujemo vam da obično belo brašno zamenite zdravijim opcijama koje se danas nude, a zaista ih je mnogo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar