Menu 

Savršen šejk za sve one koji vežbaju, treniraju i trebaju “tečnu energiju” ne mora sadržavati isključivo i proetinski prah. Pročitajte koji su to sasvim prirodni proteinski dodaci za šejkove.

U šejkove i smoothie napitke, one energetske obično se dodaje protein surutke (surutka u prahu). Međutim ti proteinski prahovi često nisu tako prirodni, sadrže mnoštvo obrađenih sastojaka i hemikalija. Predlažemo da koristite organski protein surutke, domaću surutku ili neki od ovih dodataka u svojim šejkovima. Oni vam mogu dati dodatne potrebne proteine i bez prahova.

Semenke i žitarice

Većina semenki, posebno u kombinaciji sa zobenim pahuljicama (presovana zob) može biti fenomenalan proteinski dodatak za vaš šejk.

Zob sadrži 11 gr proteina po šolji. Možete koristiti mlevenu zob, miksati sa jabukama ili bananama i malo mleka ili jogurta.

zdrave semenke u drvenim posudama

Među tri super semenke (3 najmoćnije semenke o kojima svi pričaju) spadaju i chia zrnca. Još od pamtiveka ove smenke važe za superhranu. Sadrže vlakna, kalcijum i više omega 3 masnih kiselina nego losos. U samo jednoj kašiki ovih semenki nalaze se 4 gr proteina. Nije potrebno da ih meljete. Dodajte ih šejkovima ili napravite energetske pločice – Zdrave domaće energetske pločice.

Ako vam uz proteine trebaju i vlakna i još omega 3 masnih kiselina isprobajte moćni lan. U jednoj kašiki mlevenih semenki naćićete 2 gr proteina, ali i mnoštvo drugih zdravih sastojaka. Fenomenalne su za probavu, a najviše nutrijeneta ćete iz njih izvući ako ih sameljete. Daju šejkovima i smoothie napicima orašasti ukus.

Nećete pogrešiti ni ako šejku dodate i mnoštvo drugih semenki poput bundevinih, suncokretovih i konopljinih.

devojka pije sejkBundevine imaju 3 gr proteina po kašiki, ali i magnezijum, cink i omega 3. Više o njima pročitajte u tekstu Semenke bundeve – mnogo više od zanimacije za zube. Što se tiče suncokretovih semeneki one su malo siromašnije proteinima, imaju tek 1,5 gr po 1 kašiki, ali su zato odličan izvor bakra (važnog za kožu i kosu), vitamina E (za cirkulaciju) i folata (za prenatalno zdravlje).

Mi bismo, ipak, izdvojili semenke konoplje o kojima se priča kao o najzdravijoj hrani budućnosti. (Konoplja – semenke pune zdravlja) Imaju 5 gr proteina po 1 kašiki, odličan su izvor vlakana, kalijuma i gvožđa. Mešajte ih u smoothie napitku sa chia semenkama, bananama i jogurtom.

Mleko i puteri

Naravno, osnova gotovo svih šejkova i smoothie napitaka su mlečni proizvodi. To mogu biti i proizvodi koji nisu životinjskog porekla (poput sojinog mleka, kokosovog ili bademovog).

Kravlje ili zdravije kozije mleko ima oko 8 gr proteina po šolji i zato je odlično u proteinskim smoothie napicima, a ako želite još veću dozu izaberite nemasni jogurt, koji ima, po šolji, čak 14 gr proteina.

Sojino mleko ima 7 gr po šolji, ali je kokosovo sa 5 gr omiljenije zbog divnog ukusa.

banane i mleko sejkOd putera prednjači puter od kikirikija sa 7 gr proteina u 2 kašike. Omiljen je zbog fenomenalnog ukusa i zato što je tako prilagodljiv u receptima. U jednoj kašiki putera od badema ima 2 gr proteina, pa i njega možete dodati šejkovima, ali i desertima.

Ostali dodaci

Kinoa (Kinoa, najzdravija žitarica na svetu!) je takođe vrlo dobra žitarica kada su u pitanju proteini. I nju možete dodati šejkovima, samo mora biti, naravno, kuvana. Jedna šolja kinoe ima 8 gr proteina, a sadrži i svih 9 esencijalnih amino kiselina, magnezijum, vlakna i gvožđe.

I sirovo jaje je bogato proteinima (jedno ima oko 6 gr). Ubacite ga u smoothie napitak sa, recimo, bananama i borovnicama. (Birajte domaća organska jaja). Fenomenalan ukus, ali i veće količine proteina, kalijuma i magnezijuma dobićete i sa orasima. Savršeno se slažu uz voće i jogurte.

Da li ste vi pravili proetinske smoothie napitke?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. bilja

    Super clanak. Odvec stavljam chia u smoothie sa bdemovima mlijekom, jednom bananom I pola avokada, meni je ova kombinacija fenomenalna. Nisam znala da se moze dodati kinoa skuvana, ili sirovo jaje, to cu probati sljedeci put.

Napišite komentar