Menu 

Proteinska dijeta je postala popularna, jer sa njom se obično lako mršavi. Saznajte više o njenim prednostima i manama, ali i o planu menija.

Ljudi se rado okreću ovoj dijeti iz različitih razloga. Neki žele da izgrade mišićnu masu, drugi da sagore višak masnoća, a drugi zbog nekih zdravstavenih problema. Donosimo vam osnovne informacije o ovoj dijeti i ukoliko se odlučite da je prihvatite, preporučujemo da potražite savjet od doktora ili nutricioniste.

Vaše tijelo treba 0,8 gr proteina po kilogramu dnevno da bi bilo zdravo. Izvažite se i izračunajte koliko vam je proteina potrebno svaki dan.

Ovakva dijeta omogućava da brzo za kratko vrijeme izgubite kilograme, ali nešto od toga se može vratiti kada počnete normalno jesti ugljene hidrate. Sa njom smanjujete nivo holesterola, a gotovo da niste nikada gladni, za razliku od drugih dijeta.

Kao što smo rekli, nije poželjno da ste dugo na ovoj dijeti, jer se nivo lošeg tipa holesterola poveća, što nije dobro. Tijelo nema dovoljno ugljenih hidrata i može doći do pojave glavobolja i razdražljivosti. Organizam obično počne da se buni, jer nema dovoljno voća i povrća. Ovaj sistem ishrane svakako nije za one koji planiraju da ostanu na dijeti duže od nekoliko sedmica.

Doručak

Kada je u pitanju doručak nemate mnogo muke da unosite proteine. Tu mislimo na jaja, pa i malo slanine, kobasica, šunke. Zobena kaša je standardni doručak i dobar izvor proteina – bitno je da je jedete nezaslađenu. Možete, takođe, ubaciti nešto voća, vode ili soka u blender sa sojinim ili pšeničnim proteinskim prahom. Naravno, ne pretjerujte sa slaninom i kobasicama, jer sadrže mnogo zasićenih masti.

Ručak

Za glavni obrok trebali bi birati ćuretinu, pečenu govedinu, tunjevinu i hljeb od cjelovitog zrna. Supe sa klicama (o kojima možete više saznati u tekstu Uzgojite sami zdrave klice) donijeće vam velike količine proteina. Uzmite i malo mladog sira ili drugih laganih mliječnih proizvoda.

Večera

I za večeru možete pripremiti meso. Govedina, piletina, svinjetina, riba – sve dobri izvori proteina. Kada kupujete meso birajte ono čisto sa što manje masnoća. Dobro će vam doći i zelena salata ili svježe povrće. Možete u večeru uključiti i rižu ili malo krompira, ali 2/3 tanjira moraju biti proteinske.

Zakuske

Između obroka možete grickati orašaste plodove i sjemeneke. Imajte na umu i to da u dijetu morate uključiti i ugljene hidrate i zdrave masti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar