Menu 

Za sve one koji ne vole intenzivno vežbanje i znojenje u teretani, šetnja je najbolja fizička aktivnost, a leto je za šetnju kao stvoreno. Donosimo nekoliko saveta da vam šetnja bude još zabavnija.

Najveći problem kad je u pitanju hodanje leti jeste naravno vrućina, ali to sigurno nije razlog da se zatvorite u kuću ispod klime i da ne budete aktivni. Sve što treba da uradite jeste da ponesete odgovarajuću opremu i odaberete odgovarajuće vreme za šetnju i brige nema.

Evo na šta posebno treba da obratite pažnju.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-walking-running-legs-forest-summer-activity-image27289503

Nosite odgovarajuću odeću. Veoma je važno šta ćete nositi tokom letnje šetnje jer će vam odgovarajuća odeća na neki način hladiti telo dok hodate. Najbolji izbor su komadi napravljeni od tankih, prirodnih materijala kao što je pamuk ili neki drugi materijali koji će upiti višak znoja sa tela. Isto tako, ponesite hladan peškir ili ledeni oblog koji ćete staviti oko vrata, a ako bude baš toplo slobodno smočite majicu.

Pošto stopalima tokom šetnje bude toplije nego ostatku tela odaberite lagane patike i čarape sa dobrim strujanjem vazduha.

Ponesite vodu. Sa pijenjem vode ne čekajte osećaj žeđi i dehidracije. Dosta vode popijte pre, za vreme i nakon šetnje. Pre nego krenete na vežbanje zamrznite vodu u flašici pa će se tokom vežbe led lagano topiti, a voda će vam celim putem ostati hladna.

Prepoznajte znakove dehidracije i pregrejanosti. Ako tokom hodanja primetite neke od ovih simptoma, odmah prestanite sa vežbom, sakrijte se u hlad ili u neku prostoriju: Slabost, grčenje mišića, vrtoglavica, mučnina/povraćanje, glavobolja, nesvestica.

Hodajte kad je hladnije. Tokom dugih letnjih dana, hodanje bi trebalo da ostavite za večernji period kad sunce zađe ili ako ste ranoranilac, za jutro kada sunce još uvek nije jako. Zapamtite da sunce najjače greje između 12 i 3 sata poslepodne i u tom periodu bi trebalo izbegavati duži ostanak napolju. Ukoliko je taj period jedini kada imate vremena za šetnju onda to učinite u teretani na traci ili u nekom tržnom centru.

http://www.dreamstime.com/stock-image-woman-runner-running-walking-dog-summer-nature-image27795631

Očistite misli. Hodanje nije dobro samo za vaše fizičko već i za psihičko zdravlje. Iskoristite prednosti lepog vremena, posmatrajte svoju okolinu, isključite se i uživajte u trenutku. Pokušajte se rešiti svih negativnih misli, tokom šetnje nemojte slušati muziku niti koristiti mobilni telefon. Uživajte u pogledu, zelenilu koje nam jedino leto donosi, a s vremenom ćete shvatiti kako sve to ima antistres delovanje.

Uživajte u šetnjama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar