Menu 

Napravite svoje ekstra zdrave kakao pločice, koje će vam podići energiju u sred radnog dana, kada vam najviše treba.

Slatke, zdrave i ukusne, umiriće osećaj gladi i dati vam potrebne nutrijente, jer sadrže bademe i semenke bundeve i lana. U originalnom receptu, koji smo pronašli na blogu Rawmazing, korišćene su i goji bobice i kakao u granulama, međutim vi slobodno možete upotrebiti suve brusnice i grubo mlevena zrna pržene kafe ili čak kakao u prahu.

Zanimljivo je, takođe, da ove pločice pripremate u dehidratoru, mada možete i u rerni. Bitno je da se lagano suše, ali ne peku. Ako ih sušite u rerni držite temperaturu na maksimalno 50C i po mogućnosti rernu malo otvorenu (umetnite drvenu kašiku). U slučaju sušenja u rerni proces je duži za par sati.

Sastojci:

  • 1 šolja (od 250 ml) badema
  • 1 šolja semenki bundeve
  • 1 šolje semenki lana (natopljenih u 1 ½ šolji vode)
  • 1/3 šolje agave ili tečnog meda
  • 1 kašika cimeta
  • 1/2 šolje suvih brusnica
  • 1/2 šolje kakao granula, grubo mlevene kafe ili kakao praha

semenke i orasasti plodovi

Potopite bademe, semenke bundeve i semenke lana odvojeno u vodi na 6 sati ili preko noći. Procedite bademe i semenke bundeve, pa ih stavite u seckalicu za hranu. Miksajte dok ih ne sameljete. Dodajte med i cimet i sve dobro izmešajte. Izvadite iz seckalice i premestite u posudu. Dodajte semenke lana, kakao i brusnice. Izmešajte. Smesu utisnite u tepsiju obloženu papirom za dehirdator – pločice trebaju biti tek nekih 1 do 1,5 cm debljine. Sušite u dehidratoru na 60C 45 minuta. Smanjite malo tempraturu, pa sušite još 3 sata. Skinite papir i sušite još 2 sata. Izvadite iz dehidratora, isecite na pločice, vratite u tepsiju, pa u dehidrator na još 2 sata.

Ako nemate dehidrator sušite pločice 8 sati (ili nešto duže) na 50C u malo otvorenoj rerni. Pazite povremeno na njih. Bitno je da budu suve, ali ne i lomljive. Mogu biti, čak malo mekane. Premažite ih čokoladom otopljenom na pari i ostavite da se čokolada stvrdne.

Možete eksperimentisati i pojačati temperaturu (naravno, tada nećete imati sirovu hranu) da biste skratili vreme pripreme.

Recept
Ime Recepta
Energetske kakao pločice
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 25 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ovo su brze krofne koje se u Kini prodaju na svakom ćošku, a ako se želite zasladiti i obradovati svoje ukućane ove krofnice će sigurno obaviti dobar posao.