Menu 

Ako volite ribu i ona se često nalazi na vašem jelovniku onda bi bilo dobro da znate koje su to najzdravije vrste ribe koje bi češće trebalo da birate od nekih drugih.

Losos. Ovo je riba karakteristične srvene boje, veoma je blagog ukusa i spada među masnije ribe. Sve vrste lososa su prilično bogate omega 3 kiselinama i sadrže oko 750 – 1270 miligrama na 75 grama. Losos je takođe veoma bogat vitaminom D, a samo jedna porcija obezbediće vam svih 100 odsto dnevnih potreba. Možete koristiti sveži losos koji je nešto skuplji, ali nećete pogrešiti ni ako uzmete onaj dimljeni ili iz konzerve.

15322803026_23bfe81aae_z

Pastrmka. Slatkovodna riba koja se kod nas često koristi i što je najvažnije uvek je možete naći u prilično svežem obliku jer se i kod nas uzgaja. Na svakih 75 grama pastrmke dobijate 886 miligrama omega 3 masnih kiselina što je čak i više od preporučene dnevne doze. Pored toga pastrmka je veoma bogata vitaminom B12 koji je poznat po tome što smanjuje rizik od srčanih obolenja. Pošto je slatkovodna riba, pastrmka može podneti i kombinacije sa slaninom i nešto jačim začinima.

Iverak. Pored omega 3 masnih kislina kojima je veoma bogat, iverak sadrži i kalijum te vitamin D. Ipak stručnjaci upotzoravaju da trudnice i dojilje ne bi trebalo da jedu više od jedne porcije nedeljno jer se iverak smatra ribom koja ima relativno visok nivo žive. Možete ga pripremati na različite na čine, kuvanog na pari, pečenog na tavi ili roštilju, ali i u rerni.

Skuša. Plava riba koja se takođe bez ikakvih problema može naći u gotovo svim prodavnicama. Veoma je bogata vitaminom B12 i omega 3 kiselinama, a rizik od kontaminacije je veoma mali tako da ne postoje ograničenja kad su u pitanju količine. Jedino na šta treba da pazite jesu količine natrijuma i to isključivo kod sušene skuše. Ovo je plava riba što zanči da može biti suva ako se prepeče na tavi ili roštilju.

4248390805_a460206102_z

Bakalar. Nežna bela riba koja čest izbor vrhunskih kuvara širom sveta zbog svoje posebne puteraste teksture. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina, ali i selenijuma – minerala koji čuva ćelije organizma od oštećenja. Žene koje su trudne ili planiraju trudnoću zbog izloženosti živi ne bi trealo da jedu više od jedne porcije nedeljno. Najbolji način za pripremu svežeg bakalare jeste brzo prženje na tavi sa kožom okrenutom prema dole da postane hrskava pa polako da se dopeče sa druge strane.

Ostale ribe koje takođe treba da probate su sardine, harinege i inćuni koje su takođe prilično bogate omega 3 masnim kisleinama, ali ih ljudi izbegavaju zbog prilično intenzivnog ukusa. Možete ih pržiti u dubokom ulju, začiniti solju i poslužiti kao sjajne grickalice uz čašu vina. Prilično su povoljne i dobre za zdravlje srca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar