Menu 

Tokom decembra i januara kuvamo više nego obično. Isprobavamo, tražimo nove recepte i namirnice. Sve to može rezultirati velikom količinom otpadaka i pravim malim haosom u kuhinji. Danas vam donosimo pravi, mali vodič kroz otpatke i otkrivamo – ostaci kojih namirnica nikako nisu za bacanje.

Ne biste verovali koliko samo novca bacite bacajući ostatke hrane za koje mislite da nema načina da ih iskoristite. Uz naše savete imaćete puno manje otpadata i uštedećete novac, verujte nam na reč. Ove ostatke nikako nemojte bacati!

Kore od sira i mali komadići. Tvrde kore od sira koje obično završavaju u smeću jednostavno stavite u blender, dodajte sve one ostatke sira, malo vina, ulja ili krem sira, začina i napravite divan namaz koji možete mazati na krekere i poslužiti kao predjelo na vašoj prazničnoj večeri.

???????????????????????????????????????????????????????????????

Zeleni deo mladog luka. Ako ste iskoristili samo beli deo mladog luka zeleni nikako ne bacajte jer on ne prestaje rasti čak i kao ste mu uklonili koren. Posadite luk natrag u zemlju ili ga stavite u čašu sa malo vode i ostavite da raste.

Kore od citrusnog voća možete koristiti u šejkovima, za mrainiranje pletine, ribe ili naravno za posebnu aromu u kolačima. Od kora možete napraviti i ekstrakt i to tako da ih stavite u čistu teglicu, zalijete votkom i ostavite da stoji nekoliko nedelja.

Ljuske orašastih plodova. Skupljajte ljuske oraha, badema i lešnika pa ih iskoristite tokom toplijih dana kada budete pripremali roštilj. Ako u vatricu na roštilju dodate malo ljusaka orašastih plodova vaše meso će dobiti sasvim posebnu orašastu aromu.

?????????????????????????????????????????????????????????

Kora dinje se u 99,9 odsto domova baca, ali to je zaista pogrešno jer je ona prepuna nutrijenata dobrih za naše zdravlje. Pošto je previše tvrda da biste je jeli u komadu, sameljite je zajedno sa raznim vrstama povrća i voća i napravite zdravi smoothie za poboljšanje probave.

Kore i ostaci od korenastog povrća, crvenog i belog luka. Sve ono što vam ostane tokom čišćenja šargarepe, celera, crvenog i belog luka i peršuna može se iskorstiti za pripremu ukusnog bujona. Stavite ih u plastičnu kesicu i zamrznite, a možete ih i dodati u posudu u kojoj se peče pile za poseban ukus.

Mast od slanine i kobasica. Svu masnoću koja vam ostane kad pržite slaninu ili kobasice nipošto nemojte bacati već je sakupljajte u posebnu teglicu i dodavajte je u dinstano povrće ili soseve koji će poprimiti onaj sjajni ukus slaninice i kobasica.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Stabljike korijandera i peršuna. Obično koristimo samo listove ovih začinskih biljka, a stabljike nesmotreno bacamo što je potpuno pogrešno. Stabljike sameljite i dodajte supama, čorbama, sosevima ili od njih napravite pesto.

Mrvice od kolača i keksića. Sve one mrvice koje ostanu od keksića i kolačića možete skupljati u plastičnu kesicu i kasnije koristiti za posipanje sladoleda i voćnih salata.

Ustajali hleb. Ukoliko se po hlebu nije uhvatila plesan i ako nije kiseo pretvorite ga u krutone za supu il hlebne mrvice.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Listovi celera. Kad je u pitanju celer uglavnom koristimo stabljike ili koren, a listove zanemarujemo. Imajte na umu da su listovi jednako ukusni i jednako zdravi kao i ostatak biljke i iskoristite ih za salate, soseve i ostala jela.

Nejestivi delovi voća. Baš kao i ostatke korenastog povrća sve one nejestive delove voća, sredinu jabuke ili kruške možete iskoristiti da ih stavite da se peku zajedno sa piletinom ili ćuretinom. Ukus će biti poseban, drugačiji i neverovatno dobar.

Ljuske jaja ukoliko su se lepo razbile možete oprati i u njima posaditi sadnice za vašu baštu, a ako su se jako izmrvile, dobro ih operite, sameljite i pomešajte sa zemljom u vašoj bašti. Ljkuske jaja teraju štetočine i hrane zemljište.

????????????????????????????????????????????????????????????????

Stabljike blitve. Možete ih pripremati na isti način kao što pripremate špargle. Nikako ih nemojte bacati.

Listovi i stabljike brokolija. Stabljike i listovi brokolija su jednako jestivi kao i cvetovi. Listove iskoristite za salatu, a stabljike kuvajte kao i cvetove.

Koštica avokada. Kada presečete avokado izvadite košticu i sačuvajte je pa je stavite u ostatke gvakamole umaka da ne bi potamneo.

Listovi cvekle su jestivi i veoma su sličnog ukusa kao blitva. Pripremajte ih na isti način i nikako ne bacajte.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ostaci kafe. Onaj gutljaj kafe koji vam ostane svakog dana sipajte u posudice za led i zamrznite. Kasnije tu kafu možete koristiti za umake od čokolade i pripremu keksića i kolača.

Tekućina iz zimnice. Svu onu tekućinu koja vam ostane u teglici krastavaca, paprike ili turšije nikako nemojte prosipati već je iskoristite za dresinge, umake, koktele ili u njih jednostavno nasecite sveže krastavce, ostavite da stoje nekoliko dana i dobićete novu salatu.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar