Menu 

Ma koliko vam se činilo da je kvalitetno posuđe preskupo za naše uslove, posebno kad je u pitanju ono poznatih proizvođača, to je investicija koja se itekako isplati. Pored toga što će vam trajati veoma dugo, možda će ga naslediti čak i vaša deca, verovali ili ne, hrana pripremljena u kvalitetnom posuđu je ukusnija.

Ono najkvalitetnije suđe koje se može naći na tržištu je napravljeno od livenog gvožđa, koje je toliko kvalitetno da se ne morate ustručavati kupiti polovno, na garažnim rasporodajama jer gotovo da je neuništivo. Kada kupujete posuđe obavezno ga otpakujte još u prodavnici pogledajte da li je ručka čvrsta, kakvo je na dodir i da li je teško kao što bi pravo gvožđe trebalo da bude.

Osnovni komadi posuđa koje bi svaka kuhinja koja iole drži do sebe trebalo da ima su:

tava1Velika tava od livenog gvožđa sa drškom otpornom na visoke temperature, tako da može da se koristi na šporetu i u rerni. Ključ dugovečnosti ovakve tave je svakako u dobrom održavanju, Kvalitetne tave od livenog gvožđa se peru ručno, toplom vodom isključivo, bez deterdženta, jer ćete na taj način zaštititi površinski sloj.

Veća šerpa sa poklopcem za gulaše, čorbice, variva, sarmu i sve one delicije kojima je potrebno malo duže krčkanje na laganoj vatrici. Upravo iz tog razloga potrebna vam je kvalitetna šerpa sa težim dnom da bi se temperatura ravnomerno raspoređivala tokom celog procesa kuvanja.

Grill tava, za brzo pečenje mesa i povrća kada nam vremenski uslovi ne dozvoljavaju da raspalimo roštilj napolju.

duboka tavaDuboka tava sa poklopcem je takođe neophodna posebno ako često pripremate razne vrste dinstanog mesa u sosevima. Za ovu vrstu tave, nije važno da li može u rernu ili ne, ali je važno da je dno teško i da je ručka dovoljno dugačka i čvrsta. Danas se na tržištu mogu pronaći eco-friendly tave sa nelepljivim dnom koje ne sadrže materijala koji mogu biti štetni za naše zdravlje, ali za svaki slučaj ne perite ih žičicama za ribanje, a za mešanje koristite isključivo drvene, plastične ili silikonske kašike.

Posuda za soseve. To su one male, duboke posude sa jednom drškom, a ni jedna kuhinja nije kompletna ako nema ovu posudicu. Odlične su za spremanje supa ili soseva za testeninu, kao i za bazu kod kuvanja na pari.

Jedan od nacenjenijih brendova kad je u pitanju kvalitetno posuđe svakako je Le Creuset, a više o istoriji njegovog nastanka pročitajte u članku „Istorija ’najboljeg’ lonca – Le Creuset“, a posredstvom interneta, danas ovo posuđe možete imati i vi u svome domu.

Sviđa nam se
Autor
Posuđe koje mora imati svaka kuhinja
Datum
Ime
Vrste posuđa koje treba da imate
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. Milica

  Ja koristim STAUB (bolje od Le Creuset-a), liveno, pa emajlirano posudje! VRH! Može da se pere i deteržentom,jer sloj emajla štiti metal… ima i u Beogradu, kod Hrama, od skoro, ne mora da se cima iz inostranstva! Najviše mi se svidja što sa donje strane poklopca ima “tupe bodljice” (tako to zove moj sin), koje služe da kondenz pada na sredinu i natapa ono što se peče! :)

 2. Dusica Pecer

  Mozda ste hteli da kazte “posudje koje bi svaka kuhinja TREBALO da ima”…jer i iz najobicnije serpice uz puno ljubavi mozete dobiti nesto savrseno!

 3. Lillian Rajkovich

  I have one!

 4. Svetlana Zec

  što se mene tiče, imam nekoliko AMC sudova kupljenih za “lepe” pare pre dvadeset i kusur godina. Sve je još uvek u funkciji i izgleda kao da je “juče kupljeno”. Sve se višestruko isplatilo!
  Ali, postoji nešto još važnije od toga, a to su noževi! Ni najskuplje posuđe ili štednjaci ne mogu da poprave ono što može da pokvari loš i tup nož ;)

 5. Галина Илиева

Napišite komentar