Menu 

Ovo čili ulje je jednostavan spoj sušenih čili paprika i ulja. Postalo je poprilično popularno, jer brzo i lako možete dodati malo “vatre” u svoje svako jelo.

Obično ga koriste kao završni dodatak rižotu, testenini, morskoj hrani, ali je dobro i za dinstanje ili sosove.

Vrlo ga je jednostavno napraviti, ali treba, za početak, znati nekliko stvari. Sveže čili ulje, će biti relativno blago, ali vremenom će postajati sve ljuće. Zato ga morate probati pre korišćenja.čili ulje

Kakvo ćete ulje dobiti zavisi, naravno, i od paprika, koje izaberete. Konsultujte se sa prodavcem na tržnici. Neka vam on preporuči dobre paprike. Isto je i sa uljem. Biljno ili kikiriki ulje je dobro, neutralno, ali ukoliko planirate vaše čili ulje da koristite kao završni dodatak jelima, trebalo bi da birate ulja sa više ukusa, kao što je, recimo, kvalitetno maslinovo ulje.

A, ako se odlučite da ovaj dodatak jelima pravite sa susamovim uljem, trebate znati da je ono najbolje kao dodatak salatma.

Prilikom pravljenja čili ulja cilj je da paprike izložite dovoljno visokoj tempraturi da otpuste ukuse, ali ne prevelikoj da se počnu kuhati ili još gore – da izgore. U tom slučaju ćete morati sve baciti i početi ispočetka.

Recept za čili ulje

1 šolja biljnog ulja (ili koje god da izaberete)

2 kašike čili paprika u sitnim komadićima

2 do 3 cele crvene čili paprike

 

By: jules

By: jules

Zagrejte 2 kašike ulja u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte komadiće čili paprika i cele papričice. Dinstajte i mešajte dok paprike ne počnu lagano krčkati – minut dva. (A ako krenu da rumene, niste ih na vreme skinuli i moraćete ponovo). Dodajte ostatak ulja u tavu i sačekajte da se malo zagreje, ali ne previše. (Ponovo pazite da vam papričice ne porumene). Skinite sa šporeta i ostavite da se čili ulje ohladi na sobnoj temperaturi.

Čuvajte ih u teglicama i povremeno promešajte da prodrmate čili papričice.

Kako vam se čini ovo čili ulje? Da li ste ljubitelji ljutih začina? Kakve papričice volite?

(Pročitajte i kako da napravite ulje sa bosiljkom).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar