Menu 

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu riže i kebaba. Evo zašto bi trebalo da probate ovaj neobični začin.

Sumak je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše te melju u prah koji se koristi kao začin. Iako retko, bobice se čak prodaju i cele. Mleveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svežu ukusnu notu.

Sumak se dugi niz vekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.

http://www.dreamstime.com/stock-images-sumac-image27487704

Lekovita svojstva sumaka

Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvežavajuće arome, sumak ima i mnoga lekvita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.

Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za lečenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.

Istraživanja sprovedena u Nemačkoj pokazala su da sumak ima snažno delovanje u borbi protiv gljivičnih obolenja i nalazi se u mnogim kremama i lekovima namenjenim za lečenje gljivica.

Istraživanja su takođe potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-sumac-seeds-image1303709

Kako koristiti sumak

Sumak se obično koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suve i mokre marinade i prelive za salate, ali njegova aroma će se najbolje osetiti ako njime posipate jelo netom pre služenja.
Savršeno se slaže sa jagnjetinom, grilovanim povrćem, piletinom i ribom, a humusu daje zaista čarobnu aromu. Ako u prodavnici naiđete na ovaj začin obavezno ga kupite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Neugodni simptomi perimenopauze se mogu sprečiti samo uz pomoć pravilne ishrane, tvrde mnogi stručnjaci. Ne verujete? Čitajte dalje  saznajte kako da sprečite valunge namirnicama. Piši! Širi dalje!