Menu 

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu riže i kebaba. Evo zašto bi trebalo da probate ovaj neobični začin.

Sumak je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše te melju u prah koji se koristi kao začin. Iako retko, bobice se čak prodaju i cele. Mleveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svežu ukusnu notu.

Sumak se dugi niz vekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.

http://www.dreamstime.com/stock-images-sumac-image27487704

Lekovita svojstva sumaka

Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvežavajuće arome, sumak ima i mnoga lekvita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.

Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za lečenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.

Istraživanja sprovedena u Nemačkoj pokazala su da sumak ima snažno delovanje u borbi protiv gljivičnih obolenja i nalazi se u mnogim kremama i lekovima namenjenim za lečenje gljivica.

Istraživanja su takođe potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-sumac-seeds-image1303709

Kako koristiti sumak

Sumak se obično koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suve i mokre marinade i prelive za salate, ali njegova aroma će se najbolje osetiti ako njime posipate jelo netom pre služenja.
Savršeno se slaže sa jagnjetinom, grilovanim povrćem, piletinom i ribom, a humusu daje zaista čarobnu aromu. Ako u prodavnici naiđete na ovaj začin obavezno ga kupite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnoge se žene osećaju ratnički za vreme PMS-a, a neke, čini se, bi ubile za komadić čokolade. Posle dolaze suze zbog kalorija. Sa našim predlozima umirite simptome PMS-a i uživajte u zdravim slasticama.