Menu 

Začini koje najčešće koristimo tokom zimskih meseci i praznika za divne kolačiće, kuvano vino i tople napitke pored sjajnih aroma poseduju i lekovita svojstva. Saznajte koliko su zapravo zdravi.

Donosimo vam nekoliko veoma dobrih razloga zašto bi zimu trebalo da začinite ovim začinima.

Poboljšajte ljubavni život

dreamstime_s_21259565

Muskatni oraščić je vekovima unazad poznat kao jedan od najboljih prirodnih afrodizijaka. Istraživanja sprovedena nad životinjama su pokazala da su one životinje kojima je davan muskatni oraščić imale pojačanu seksualnu aktivnost, ali da je za njegov uticaj na ljude potrebno još naučnog dokazivanja.

Dok i nauka ne potvrdi njegova afrodizijačka svojstva vi ga slobodno dodavajte u vaše delicije, ali u malim količinama.

Umanjite simptome PMS-a

Istaživanja su pokazala da žene koje unose dovoljne doze mangana dnevno imaju blaže menstrualne bolove kao i manje promene raspoloženja tokom PMS-a i zato koristite kardamom jer jedna kašičica mlevenog kardamoma sadrži 32 odsto dnevnih potreba mangana. Za simptome PMS-a može pomoći mleveni karanfilčić jer kašicica ovog začina sadrži čak 36 odsto preporučene dnevne doze mangana.

dreamstime_s_35622819

Antioksidanti i antiupalna svojstva

Karanfilčići su mali paketići zdravih nutrijenata, a savršeno se slažu sa kuvanim vinom. Može li bolje? Jedan su od najboljih prirodnih izvora antioksidanata za koje je poznato da nas brane od lošeg uticaja slobodnih radikala. Pored toga nedavno je otkriveno da karanfilčić sadrži proteine koji sprečavaju upale, a nama je najpoznatiji kao jedan od najefektnijih prirodnih lekova protiv zubobolje. Više pročitajte u tekstu “Kako da napravite obloge protiv zubobolje”.

dreamstime_s_23929360

Lečenje ozbiljnih medicinskih stanja

Istraživanja su pokazala da cimet ozbiljno može doprineti ublažavanju i prevenciji insulinske otpornosti te ostalih znakova metaboličkog sindroma koji povećavaju rizik od srčanih obolenja, moždanog udara i dijabetesa.

Konzumiranje cimeta pokazalo se, utiče efektno na glukozu, nivo i osetljivost na insulin te nivo lipida i krvnog pritiiska.

Pored svega toga aroma cimeta može značajno unaprediti vašu moždanu aktivnost. Žvakanje žvakaće gume sa ukusom cimeta dokazano stimuliše kognitivne procese i poboljšava rezultate radne memorije kao i motoričke sposobnosti.

Dodajte cimet vašoj jutarnjoj kafi ili čaju.

Đumbir protiv mučnina

Ako želite brzo, jednostavno i bezbedno smiriti nervozu stomaka, jutarnju ili mučninu uzrokovanu putovanjem, đumbir je najbolje, najbrže i najprirodnije rešenje.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. Milica Krstic

    Cimet.

  2. Ana Gjura

    Cimet i klincici… (:

  3. Vesna Klisarić

    biber.

Napišite komentar