Menu 

Oduvijek smo voljeli slatko, a neki naučnici su bili takvi sladokusci da su se bavili istorijom slatkiša. Evo šta su prikupili.

Naši preci su u neolitsko doba jeli sok od javora i breze i divlji med, a u tropskim krajevima srž od šećerne trske i palmi.

By: Janine

By: Janine

U današnjem smislu riječi, slatkiši su se pojavili prvi put u starom Egiptu. Pravili su ih od meda, voća i narandžinog cvijeta. Kolači sa dosta začina, koji liče najviše na današnje medenjake pojavili su se godinama kasnije na ostrvu Rodos.

Torte su se pojavile 1200. godine naše ere. Uz pojavu ovog slatkiša veže se priča o jednoj dovitljivoj opatici. Ona je prvi put umijesila tijesto tako što je dva sata mutila maslac, šećer i jaja, a dobijenu masu zamijesila sa brašnom.

Gurabije spadaju među najstarije slatkiše. Slične su „kolačima sa udubljenjem“, kako su ih zvali su staro vrijeme. A, o tome svjedoče kuharski recepti mnogih zemalja. Pored gurabija među najstarije kolače spada i „glajhgevihtom“, koji se pravi od jednake težine jaja, maslaca, šečera i brašna.

By: Karen

By: Karen

Prelivi za torte nastali su tek 1774. godine.

Prema mišljenju nekih istraživača, kolači su postali veoma omiljeni i cijenjeni, jer predstavljaju neku vrstu poklona, koji domaćica daruje ukućanima i gostima.

(Ovde smo pisali kako se prave zdravi slatkiši od voća)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar