Menu 

Japanci su svoju preciznost pretočili i u noževe koji su pored nemačkih najcenjeniji u kulinarskom svetu. Ipak u odnosu na nemačke vidljive su jasne  razlike.

Oni su uglavnom dosta lakši jer ih je tako teže falsifikovati. Japanski noževi imaju veoma malo ili nimalo podloge, i strmije su izoštreni.

Nož za svaku radnju

Deba bōchō – noževi koji se uglavnom koriste za filetiranje i rezanje ribe, ali se može koristiti i za meso. Ovi noževi su se prvi put pojavili između 17. i 19. veka u gradu Sakai. Njime se ne preporučuje rezanje kostiju osim ribljih.

Santoku – su  višenamenski noževi veličine oštrice od 13- 20 centimetara. Ima ravne krajeve i vrh oštrice koji je pod uglom od 60 stepeni. Vrh drške noža je u ravnini sa vrhom oštrice, što olakšava sečenje.

Nakiri bōchō jeste nož za rezanje zeleniša, dok je usuba bōchō, tradicionalni japanski nož za rezanje povrća.

Oni su drugačiji od deba bocho noža u svom obliku, iamju veoma ravnu oštricu koja dozvoljava rezanje u svim smerovima bez striktnog povlačenja i guranja horizontalno. Ovi noževi su i mnogo tanji. Nisu od neke pomoći kod rezanja mesa i ribe.

[one_half]Japanci imaju čak i nož isključivo za rezanje i čišćenje hobotnice[/one_half]

Nakiri bōchō jeste nož više za kućnu upotrebu dok je usuba bōchō veoma čest u rukama profesionalaca za rezanje povrća.

Tako hiki se koristi za čišćenje i pripremanje hobotnice.

Yanagi je nož koji se koristi za pripremi sašimija i sušija, dugacke je, veoma tanke i veoma ostre oštrice. Specijalno je dizajniran samo za ovu upotrebu i karakteristike koje on ima ne mogu se naći kod drugih noževa.

Jedan od najpoznatijih brendova u japanu jesu Doi noževi iza kojih se krije stari zanatlija po imenu Kejiro Doi za koga se veruje da je jedan od najboljih zanatlija koji su ikada živeli. Njegov zanat naslediće njegov sin i još jedan učenik. Doi noževi dolaze u posebnim kutijama sa slikom majstora Doia. Japanska vlada ga je odlikovala za poseban doprinos.

This slideshow requires JavaScript.

 

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Nikola Nikolic Nidza

    tekst nije profesionalno uradjen, ali Milos Ciric je …. bilmez xD

  2. Milos Ciric

    Ako volite dobro zezanje na racun estrade i idiotskih tekstova, ovo je stranica koju treba da lajkujete Jebem ti majku

Napišite komentar