Menu 

Tako je divno izležavati se na blagom suncu – idiličan letnji dan. Ali, ništa to ne vredi ako ćete se posle osećati i izgledati kao rak. Posle svakog sunčanja koža treba negu – da bi se oporavila i da biste zadržali svoju lepu boju.

Trebate imati na umu da je, ma koliko nam bilo korisno (Terapija suncem – probudite vitamin D ), sunce krivo za 90 odsto bora koje dobijemo tokom života. Zato je potrebno da se negujete posle svakog izlaganja suncu da biste usporili njegova loša dejstva, a najbolje iskoristili ona dobra.

Voda

Sunce izaziva dehidraciju i zato bez vode (najbolje one sa malo limuna ili bosiljka) ne idite nikuda. Dehidracija može izazvati glavobolje, pa se možete u krajnjem slučaju poslužiti brufenima. Ali, ako niste za tablete probajte i sa pićima za oporavak posle dehidracije (Napravite sami: pića sa elektrolitima) i, naravno sa mnogo vode.

Tuširanje

Posle sunčanja istuširajte se blagim gelom za tuširanje, nekim hidratantnim, ali ne trljajte kožu i ne koristite pilinge. Negujuća ulja ili hidratantnu kremu je najbolje da nanesete na mokru ili vlažnu kožu.

Pomoć iz kućnog ormarića

Posle svakog sunčanja osećate da je vaša koža malo drugačija. Vapi za hranom – osvežavajućom, kao i vaše telo. Aloe vera gel je u tom slučaju odličan izbor – nahranite kožu sa ovom kremom iz prirode. Ljiljanovo ulje deluje čudotvorno kada je u pitanju nega crvenila posle sunčanja i sprečavanje guljenja kože. Ona vam pomaže da zadržite boju koju ste dobili i leči blage opekotine. Pomešajte ga sa hidratantnim mlekom za telo (pola-pola) namažite se “debelo” sa tom smesom i ostavite da deluje sat, pa čak i dva. (Kako da napravite ljiljanovo ulje)

Kožu možete obložiti i sa peškirom, koji ste prethodno umočili u hladno mleko; na ovaj način izvlačite vrućinu, a proteini iz mleka hrane kožu.

Još jedan fenomenalan miks za negu posle sunčanja – pomešajte skuvan beli (ili zeleni) čaj sa medom i aloe vera gelom, pa to nanosite na kožu.

Nevenovo ulje takođe čini čuda za kožu leti. Pored toga što sanira štetu, koju je napravilo sunce na koži, ono je hidratizira i čini mekom. Potrebno je da cvetove nevena stavite u šerpicu i prelijete maslinovim ili jojobinim uljem. Kuvajte ovu smesu na pari na nižoj temperaturi minimalno 4 sata. Posle toga smesu procedite kroz gazu i ulje upotrebite u roku od 6 meseci do godinu dana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar