Menu 

I taman kad beba konačno počne da spava noću, počnu nicati zubići koji mogu praviti velike probleme. Mi vam donosimo nekoliko važnih informacija koje bi trebalo da znate ukoliko ste u ovoj fazi.

Prvi zubić kod većine beba se javlja između četvrtog i sedmog meseca starosti, a kod pojedinaca se prvi zub može pojaviti i sa godinu dana. To naravno ne znači da dete nije zdravo i da nije napredno već da samo ima svoj ritam. U veoma retkim slučajevima prvi zubić može biti vidljiv već na porođaju. U svakom slučaju, nicanje prvog zubića je još jedan razvojni skok koga treba da pamtite i zabeležite u onu bebinu knjigu uspomena.

Zubi se počinju razvijati još u majčinom stomaku gde se zubi formiraju u desnima. Zubići obično niču jedan po jedan i to najčešće ovim redosledom, ali to ne mora biti nužno tako. Prvo obično niču dve donje jedinice, zatim gornje jedinice, zatim dvojke… Posljednji obično niču zadnji kutnjaci koji su teško vidljivi i pojavljuju se obično oko trećeg rođendana. Do treće godine vaše dete bi trebalo da ima 20 mlečnih zubića koji obično počnu sa ispadanjem oko šeste godine.

Simptomi nicanja zubića

1349790878_07930d9108_z

Oko simptoma nicanja zubića lekari još uvek ne mogu da se usaglase. Neki eksperti čvrsto veruju da nicanje ne uzrokuje nikakve simptome poput nervoze, proliva i temperature i da se oni ni u kom slučaju ne mogu povezati sa zubićima. Sa druge strane, jedino logično objašnjenje za ove simptome jeste da bebe u trenutku nicanja zubića puno više stvari guraju u usta, da bi olakšale bolove pa su izloženije virusma i bakterijama.

Neke bebe kroz nicanje zubića prođu bez ikakvih problema, ali većina roditelja je potvrdila da su deca u tom periodu nervoznija nego obično. Neki od simptoma koji se javljaju u to vreme su:

  • Nervoza
  • Slinjenje (koje može dovesti do osipa)
  • Oticanje desni i osetljivost
  • Želja za žvakanjem
  • Odbijanje hrane
  • Problemi sa spavanjem

Iako mnogi roditelji tvrde da su se cureći nosić, proliv i temperatura pojavili malo pre nego se pojavio zubić većina lekara smatra da uzrok tome nisu zubi i da to nisu normalni simptomi nicanja. Ali, postoje i oni koje se s tim ne bi složili, a među njima William Sears autor knjige The Baby Book koji veruje da nicanje može uzrokovati proliv i blagi osip zbog viška pljuvačke koja se proizvodi u bebinim ustima te se na taj način omekšava stolica. On takođe smatra da upala u desnima može izazvati i malo povišenu temperaturu.

Ako pak beba ima visoku temperaturu i ostale simptome poput letargije, povraćanaj, proliva i manjka apetita, obratite se lekaru i ne pripisujte ih nicanju zubića

11149682_a5565649de_z

Kako pomoći bebi kad joj niču zubići

Ono što većinu roditelja zanima jeste kako pomoći bebi kad joj niču zubići jer u većini slučajeva svi oni gelovi i kapi koji se mogu kupiti u apoteci ne pomažu. Evo nekoliko saveta koje su isprobali roditelji širom sveta.

  • Dajte bebi nešto gumeno da grize, a možete joj dati i peškirić koji ste na kratko spremili u zamrzivač.
  • Dobro operite ruke pa prstom lagano izmasirajte bebi desni.
  • Ako vaša beba jede krutu hranu olakšanje može doći od hladne kašice od jabuka ili jogurta.
  • Postoje keksići za olakšanje nicanaj zubića koje bebe obožavaju grickati.

Ako ništa od ovog ne pali, lekari preporučuju da detetu možete dati i jednu dozu paracetamola,a li naravno ukoliko se prvo posavetujete sa vašim lekarom da bi vam odredio tačnu dozu posebno kad su u pitanju deca mlađa od dve godine. Isto tako pre nego kupite neki gel ili kapi za nicanje zubića obavezno se posavetujte sa lekarom.

Šta biste vi preporučili novopečenim majkama za zubiće? Čime ste vi olakšavali svojim bebama?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar