Menu 

Istraživanja su pokazala da je iskustvo veoma važno za kognitivni razvoj beba. Deca bi trebalo da imaju poticajnu i ugodnu atmosferu za učenje i stvaranje tog iskustva.

Bebin prostor nemojte previše menjati jer to ne utiče kod beba baš na najbolji način.

U najranijem periodu posle napunjena tri meseca vaš bebac je već veliki i primećujete ogromnu razliku u odnosu na onaj smotuljak koji ste doneli kući. Sada vaša beba na neki način već komunicira s vama. Kako joj možete pomoći da poboljša i razvije svoje kognitivne sposobnosti?

Čitajte vašoj bebi, birajte slikovnice i knjige koje su šarolike i različitih tekstura. Menjajte boju glasa i karikirajte dok čitate.

Pričajte sa bebom o svakodnevnim stvarima, pričajte s njom kao da je velika i trudite se da što više stvarate kontakt očima. Povešajte ogledaja koja se ne mogu razbiti u visini bebine glavice. Beba će uživati gledati svoje lice i pokrete.

Nabavite igračke koje proizvode zvuk na dodir. Naučiće šta su uzrok i posledica.

Upoznajte vašu bebu sa raznim materijalima i zvukovima neka mu rade sva čula.

U malo kasnijem periodu dete već može da sortira predmete kocke sa kockama, piramide sa piramidama… Igrajte se jednostavnih igara oponašanja, pokažite mu kako se glasa koja životinja.

Omogućite svome detu da prati ponašanje druge dece i odraslih i dozvolite mu da samo dhvati upotrebu pojedinih predmeta u kući. Neka samo istražuje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar