Menu 

Pre nego detetu nabavite prve cipelice pročitajte šta je to osnovno što trebate znati i šta svetuju stručnjaci.

Neke bebe dobiju svoje prve patikice i cipelice već u prvim mesecima. Naravno, to ima funkciju papučica i roditelji ih nabavljaju jer ne mogu da odole svim tim divim artiklima za bebe.

Kada se beba rodi njena stopala i nogice će biti zaobljene, jer je provela mesece u vašem trbuhu. Kada prohoda noge će se ispravljati – to može trajati par godina.

I pre nego prohoda, pa i kada napravi prve korake važno je da obuća i čarapice ne stišću noge mališana da bi rasle pravilno i da se delikatna hrskavica, zglobovi i kosti ne bi deformisali. Cipelice bi trebale biti malo veće – uvek proverite da li čarapice stoje normalno i da dečiji prsti nisu pritisnuti.

decije prve cipele 1

Prvi koraci

Bebe između 10. i 16. meseca pređu sa puzanja na prve korake. To isprva neće biti pravilan hod i to ne treba da vas plaši – bebina stopala će biti ravna i boriće se da dete održi ravnotežu. To je zbog tog što su nogice još uvek zaobljene i debljuškaste. Najbolje je da dete prvo pustite da hoda boso, a ako je potrebna zaštita to neka budu meke čarapice ili papučice koje imaju zaštitu od klizanja.

Kupovina cipelica

Od 6. do 9. meseca bebine noge se ubrzanije razvijaju, a kada bude spremna za hodanje u stopalima će biti oko 25 kostiju koje se formiraju i rastu. Da biste bebi obezbedili pravilan razvoj stopala i osigurali siguran hod u budućnosti prave kvalitetne cipelice su jedna od najvažnijih stvari koje ćete kupiti svom detetu. Tu ne gledajte na cenu, već na kvalitet, jer je budućnost deteta u pitanju.

Deci naravno nisu potrebne prave cipelice dok ne prohodaju. Tako da novac koji ste mislili izdvojiti na papučice i slične “bebi cipelice” odvajajte u kasu za prve prave cipele. U kupovinu idete tek kada dete “utvrdi” hodanje – oko 6 sedmica nakon što napravi prve korake. Najvažnije je da nađete prave i odgovarajuće cipele.

decak bira cipelice

Obućari i prodavači dečije obuće mogu da odrede tačnu veličinu dečije nogice pa i tako broj cipelica. Meri se dužina, a ponekad i širina stopala. To je prvi najvažniji korak – obavite ga pre probavanja modela.

Važno je da nađete cipelice koje ne samo da su dovoljno duge, već je važno i da ne stišću debelu bebinu nogicu. Bitno je da dete može lako da hoda i dobro balansira u novoj obući.

Prve cipele kupujte u specijalizovanim radnjama. Trebale bi biti duže za 12 do 16 mm – mereno od bebinog velikog nožnog prsta, dovoljno široke da nogica lepo naleže, da prsti stoje slobodno, ali da nemaju ni previše prostora “za hod”. Važno je da je peta dobro osigurana, a da su prsti i ostatak stopala malo slobodniji.

Ponesite par pari čarapica (debljih i tanjih) koje ćete koristiti prilikom probavanja cipelica. Ne kupujte veće cipele vodeći se mišlju da bebina noga brzo raste i da će joj brzo postati odgovarajuće. Naime, ako kupite veće cipelice bebi će biti nezgodno da hoda, češće će zapinjati i padati.

Kao i odrasli i mališani obično imaju jednu nogu veću od druge, zato neka dete obavezno proba obe cipelice.

Takođe, pre nego ih kupite pustite dete da hoda u cipelicama 15 do 20 minuta da biste ispitali da li su mu odgovarajuće.

prve cipele za dete 2

Rast i razvoj

Proveravajte veličinu bebinih cipelica svakh 6 do 8 sedmica u početku, tada nogice najbrže rastu, pa je važno da vidite da li je beba “prerasla” cipelice. Do 4. godine bebina noga će narasti za dva broja, a posle toga svake godine za jedan broj. Samo pritisnite prstom na vrh cipele kod velikog prsta i ako bebini prsti “udaraju” u sam vrh, vreme je za kupovinu novih.

Mogući problemi

decije prve cipele 2Većina beba se rodi bez problema sa stopalima, a do treće godine svima se stopala obično isprave. Ali, ako mislite da se stopala ne razvijaju dobro evo na šta trebate obratiti pažnju:

Ako se bebino stopalo ne ispravlja pravilno, ako je prednji deo stopla previše zakrivljen.

Većinom deca stopala uvrću prema unutra (hod pingvina), ali do treće godine oni to sami isprave. Ako vidite da dete zbog tog otežano hoda, da često pada i da se to ne popravlja ni nakon 3. godine konsultujte se sa pedijatrom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar