Menu 

Naši mali đaci, ma koliko ih mi smatrali nevinima i naivnima znaju veoma dobro iskoristiti svaku priliku da izbegnu rano ustajanje i odlazak u školu. Pročitajte naše savete kad bi to dete zaista trebalo ostati kući, u krevetu.

Ako u kući imate školarca sigurno ste se barem jednom sreli sa prenemaganjem zvanim „bolestan sam, ne mogu u školu“. Mi kao pažljivi i brižni roditelji uglavnom ne sumnjamo u detetove namere, ušuškavamo ga, spremamo čaj, kupujemo narandže. Deca su puno otpornija nego što mi mislimo i nema nikakve potrebe da svaki put kad mu curi nos ostaje kod kuće. Evo u kojim situacijama je dete previše bolesno da bi išlo u školu.

Ako je dete noć pre škole imalo temperaturu koja ne prelazi 38 C, oseća se dobro i pije puno tečnosti, nema potrebe da ostaje kod kuće. Ako detetu temperatura prelazi 38 stepeni, bezvoljno je i pospano ostavite ga kod kuće.

Kad su u pitanju crevne viroze dete treba ostati kod kuće samo ako je povraćalo dva ili više puta u toku 24 sata, ako je povraćalo samo jednom verovatno se ne radi o virozi, već o šlajmu koji je izazvao povraćanje ili mu hrana jednostavno nije dobro sela na želudac. U suprotnom, ako dete povraća više puta, treba ostati kući, da pratite da ne dehidrira. Kad je u pitanju proliv nemojte ga ostavljati kući nakon prve tekuće stolice, ako je dete imalo tri tečne stolice u toku 24 sata to je znak proliva i nemojte ga slati u školu.

Nije svaka promena na očima kod dece konjuktivitis i zato nemojte paničiti. Ako je detetovo oko malko crveno to može biti znak alergije, iritacije ili jednostavno pucanje kapilara. Ali, ako dete ima žućkasto-zelenkasti iscedak, a beonjače su jasno crvene to može biti znak konjuktivitisa i dete treba ostati kući i javiti se lekaru.

Pomalo bolno grlo i cureći nos ne bi trebalo da budu razlog ostajanja kući jer je tu reč uglavnom o običnoj prehladi. Ipak, ako je bolno grlo propraćeno oteklim žlezdama na vratu, temperaturom i bolom u stomaku, vreme je za pedijatra.

Ako se dete žali na bol u stomaku, a s druge strane je aktivno i nema nikakvih promena na njemu, zagrljaj će biti sasvim dovoljan lek da sve prođe. Ako bol u stomaku prati povraćanje, proliv, temperatura, bezvoljnost trebalo bi da se javite lekaru. Oštar bol u stomaku kod dece može značiti teži oblik zatvora, upale slepog creva ili zapetljaj creva.

Na padajte na baš svaki pokušaj izostajanja iz škole, ali isto tako slušajte vaše dete i nemojte baš na prvu misliti da glumata zbog kontrolnog iz matematike. Svaki put mu pristupite na isti način, jednom kad shvati da će kući ostati samo onda kad je zaista bolesno i da vas ne može prevariti, a s druge strane da vi nećete insistirati da ide u školu pod visokom temperaturom prestaće sa pokušajima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar