Menu 

Koliko često vodite borbu sa svojom decom oko korištenja računara? Jeste li se zapitali kakav im primer dajete kad je u pitanju upotreba tehnologije?

Većina nas zbog poslovnih obaveza koje u većini slučajeva traju po celi dan iz ruku ne ispuštamo svoje pametne telefone, tablete ili računare. Otkud nam onda pravo da svojoj deci ograničavamo upotrebu istih?

Time magazin nedavno je objavio esej pod nazivom „Parents are digital hypocrites“ (Roditelji su digitalni licemjeri) u kome se ističe da upravo naše ponašanje i upotreba digitalnih medija utiče i na ponašanje naše dece.

Autorka ovog teksta Rut Dejvis Konisberg kaže da striktno nagleda i ograničava upotrebu računara i tableta svoje dece dok se bezgranično oslanja na iste pod izgovorom posla.

Deca kao velike mudrice veoma brzo pronađu licemerstvo u ovom klasičnom primeru vaspitanja „radi ono što ti kažem, a ne ono što ja radim“ i pronalaze način da stvari okrenu u svoju korist, a roditelji da bi izbegli dramu deci daju gedžete ne bi li se primirili. Zvuči poznato? Ma koliko bile korisne, sve te spravice koje nam nudi moderna tehnologija, detetu mogu napraviti više štete nego koristi. Dete bi trebalo da koristi opstveni intelekt da se zabavi i izvuče od dosade, računari jesu lakši, ali ne i kvalitetniji put. Dete treba da mašta, sanjari, smišlja zabavne igre za sebe i svoje drugare. Detinjstvo je najlepši period života i ne treba ga „upropaštavati“ raznoraznim nepotrebnm spravicama.

I, zato dajte primer detetu, samanjite upotrebu računara i pametnih telefona kad ste kod kuće. Podstičite dete da smišlja nove društvene igrice ili se igrajte onih starih, proverenih.

I, šta mislite, koliko ste vi uticali na to koliko vaše dete vremena provodi pred računarom? Šta mislite uraditi po tom pitanju?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar