Menu 

Jeste li znali da igranje šaha može biti veoma korisno za razvoj vaših mališana? Ako još uvek niste, naučite dečicu da igraju šah , a evo i zašto.

Ukoliko ne znate da igrate šah, vreme je da naučite i zaigrate sa svojim mališanima i to za njihovo dobro. Deca od igranja šaha mogu imati zaista mnogo koristi, uče kako da se fokusiraju, unapred razmišljaju o mogućim potezima i donošenju pravih odluka. Ne može da bude loše. Mi vam donosimo nekoliko saveta na koji način i zbog čega bi trebalo da upoznate decu sa ovom sjajnom igrom.

Podstiče razmišljanje. Većina roditelja ne dozvoljava deci da razmisle svojom glavom već odgovaraju umesto njih i nude im moguće opcije, a to nikako nije dobro. Veoma je važno da pustite klince da razmišljaju svojom glavom, donose odluke i snose određene posledice. To će ih šah naučiti. Nemojte im popuštati, dajte im dovoljno vremena da sami odigraju svoj potez i ne pomažite im. Da bi igrali šah klinci treba da razmišljaju bar dva – tri poteza unapred i to može biti sjajna veština koja će pomoći kod donošenja nekih životnih odluka.

Razvija moždane vijuge. U mozgu se nalaze dendriti za koje je dokazano kako rastu kada deca igraju igre poput šaha. To znači da se kod deteta razvija moždana funkcija, potencijal i kapaciet za vreme igranja šaha.

3559233200_17a9091e5a_z

Razvija životne veštine. Tokom igranja šaha klinci uče kako da razmišljaju unapred, sami donose odluke i analiziraju što kasnije mogu preneti stvarni život.

Uči disciplini. Pomoću šaha deca se uče da budu disciplinovana od najranijeg detinjstva i to je sigurno jedan od najboljih delova ove igre. Šah pomaže klincima da nauče kako da učestvuju i planiraju unapred. Kasnije deca to mogu preneti u stvarni život. Na primer, kada sama treba da odluče šta će obući za školu. Još jedna stvar koju će deca naučiti tokom igranja šaha jeste da ako se ne fokusiraš, ne paziš i ne igraš dobro, gubiš. I zato im nemojte popuštati, bar ne previše.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar