Menu 

Sigurni smo da mnogim roditeljima jedan od najvećih problema predstavlja to što njihovi mališani previše vremena provode pred ekranima. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da postavite glavna pravila kad su u pitanju računari, telefoni i tableti.

Vremenski ograničite upotrebu ovih uređaja. Budite veoma odlučni kad je u pitanju vreme koje će vaše dete provesti pred ekranima. Isto tako važno je da pratite za šta tačno vaši mališani koriste tablet ili računar. Odredite tačno koliko vremena dete može proveti za računarom kada ga koristi za zadaću i za učenje, a koliko ako ga koristi za igrice i društvene mreže.

8067028108_2ae292d52a_z

Aktivirajte podešavanja za privatnost. Bolje je da to rešite na vreme nego da kasnije žalite. Na ovaj način u principu možete kontrolisati kako će vaše dete koristiti mobilni telefon, posebno ako želite da ga upotrebljava samo za hitne pozive i poruke. Možete i instalirati aplikacije koje će pratiti uređaj vašeg deteta tako da uvek znate gde se nalazi.

Odredite budžet za telefon. Odredite mesečni iznos koji dete može potrošiti na svom telefonu i ne dozvolite da prekorači taj iznos. Možete napraviti ugovor sa mobilnim operaterom i tačno odrediti koliko dete može potrošiti novca za internet, koliko za pozive i koliko za slanje poruka.

Upozorite dete na zdravstvene i ostale rizike. Veoma je važno da detetu jasno stavite do znanja kako prekomerna upotreba pametnog telefona, tableta i računara može dovesti do određenih zdravstvenih problema poput glavobolje, problema sa vidom i sa držanjem. Naravno morate obaviti i razgovor o tome kakve sev opasnosti vrebaju na internetu, upozoriti dete na to kako se ponaša i komunicira sa svojim vršnjacima putem društvenih mreža.

Napravite „ugovor“. Ozbiljno porazgovarajte sa detetom o svim uslovima korištenja mobilnih uređaja, ako treba sve stavite na papir i i dajte detetu da potpiše. Zabeležite i načine sankcionisanja koji će uslediti ako dete ne ispoštuje svoj deo dogovora i pridržavajte se toga. I jedni i drugi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar