Menu 

Ako u kući imate tinejdžera onda vam ne moramo ni reći koliko je deci u tom životnom razdoblju bitan fizički izgled. Zašto je to tako? Zašto tinejdžeri teže ka savršenom izgledu i kako na pravi način usmeriti dete?

Uticaj vršnjaka

decak vezba

U ovom za decu veoma osetljivom periodu oni više mare za to kako ljudi izgledaju nego šta misle. Ako svom tinejdžeru ili tinejdžeki kažete da ignorišu površne prijetelje ili da im oni koji ljude cene na osnovu fizičkog izgleda ne mogu biti pravi prijatelji odmah ćemo vam reći da vas to neće nigde dovesti.

Tinejdžerima je jako bitno da se uklope i zato im je stalo do mišljenja kako prijatelja tako i neprijatelja.

Pubertet je vreme kada deca stvaraju bliska prijateljstva i ponovno preispituju vezu između roditelja i deteta. Uticaj vršnjaka u tom periodu može biti pozitivan ili negativan, a pritisak da se prilagodi može biti ogroman čak veći od uticaja medija i tinejdžerske percepcije savršenog izgleda.

Uticaj medija

Postoji neraskidiva veza između medija i negativnog viđenja sebe i to ne samo kod devojčica već i kod dečaka. Dečaci mogu pomisliti da nisu dovoljno mišićavi u odnosu na slike koje gledaju u medijima i koje se podmeću pod savršenstvo. Čak jedna trećina dečaka u tinejdžerskim godinama koristi veoma nezdrave metode za kontrolisanje telesne težine kao što su laksativi i pušenje.

Kod devojčica je situacija još alarmantnija pa tako ima slučajeva da se devojčicama od sedam godina dijagnostikuje anoreksija. Nacionalni institut zdravlja u SAD savetuje roditeljima da ograniče deci izloženost medijima, uče ih zdravoj ishrani kao i fizičkim aktivnostima.

djevojčica ogledalo

Uticaj roditelja

Deca su pod velikim uticajem toga kako njihove majke doživljavaju sebe. Ne treba da pazite samo šta govorite već i šta radite pred decom. Majke koje su opsednute svojom ili težinom svojih ćerki mogu negativno uticati na to kakvu će njihovo dete danas, sutra imati sliku o svom telu. Iako je veoma malo istraživanja na tu temu veruje se da isto važi i za očeve.

Deci oba pola, primerom treba pokazati koje to ljudske osobine treba da se vrednuju pored fizičkog izgleda.

ma i ćerka razgovaraju

Šta uraditi

Postoji nekoliko jednostavnih načina koji će pomoći da vaše dete razvije zdravu sliku o svom telu. Što znači da ne bude gojazno, ali da ne teži ka savršenstvu.

Roditelji koji i kroz konflikte nastavljaju komunikaciju sa svojim tinejdžerima u kasnijem dobu obično imaju veoma blisku vezu sa svojom decom i zato je veoma važno da ne odustajete.

Ma koliko bio jak uticaj vršnjaka na decu, negde duboko, duboko, uticaj roditelja je ipak jači. Prvi korak ka napretku jeste da možete razgovarati sa svojom decom o svemu pa i o fizičkom izgledu. Ograničite izloženost medijima i otvoreno razgovarajte o izgledu žena i muškaraca koji se pojavljuju na naslovnicama.

Razgovarajte o fotošopu, nezdravim dijetama i tretmanima koji mogu naškoditi zdravlju, posebno deci koja su u razvoju. Potrudite se da vaše dete ceni i neke druge vrednosti osim fizičkog izgleda. Umesto da svojoj devojčici govorite da je lepa pohvalite je za vredan rad na školskom projektu ili joj recite da je duhovita.

Pazite da ne šaljete detetu zbunjujuće poruke tako što ćete na glas iskazati nezadovoljstvo svojim izgledom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar