Menu 

Mjeseci “marširaju”, stomačić raste, a vi shvatate da jutarnja mučnina nije najgora stvar koju sa sobom nosi drugo stanje. Znate li kako da svoju svakodnevnicu učinite lakšom?

Bol u leđima, natečene noge, strije, umor. Dani trudnoće, ipak, ne moraju biti tako zamorni – pozovite svoju “kumu vilu” u pomoć, koja “u rukavu” ima nekoliko vrlo dobrih trikova.

Spavanje

Svakog dana odspavajte bar pola sata. Dok drijemate neka vam noge budu podignute iznad srca, jer to pomaže da se smanji pritisak i težina u nogama. Odmarati se morate, nema tu osjećaja krivice, ipak, nositi bebu 9 mjeseci je težak posao.

Vježbanje

U saradnji sa svojim doktorom pronađite najbolji sistem vježbanja. To neće biti ništa ekstremno naporno, ali malo rastezanja, joge, pješačenje ili plivanje učiniće vas otpornijim i bićete snažniji. Tako ćete lakše nositi svoj “slatki teret”. Uz to, porođaj bi mogao biti mnogo lakši ukoliko ste redovno vježbali.

Nateknuta stopala

Stopala, inače, otiču zbog loše cirkulacije, a u trudnoći to je malo izraženije nego inače. Stari savjet koji su nam majke i bake davale kaže da noge “kupate” naizmjenično toplom i hladnom vodom. Napunite dvije velike posude vodom – jednu toplom, drugu hladnom. U prvoj držite stopala tri minute, a u drugoj, hladnoj, 30 sekundi. Ponavljajte postupak šest puta, završavajući hladnom vodom. Nakon kupke odmorite se barem 10 minuta s podignutim nogama.

Kontrolišite žgaravicu

Uz trudnoću, na žalost, najčešće “putuje” žgaravica. Pored savjeta doktora, možete probati i sa nekim starim trikovima. Vjerujemo da ste u ovom periodu gladni “kao vuk”, ali kontrolišite se i jedite više manjih obroka u toku dana umjesto tri “kapitalna”. Uz lagodnu odjeću, kontrolu kilograma, izbjegavanje saginjanja (bolje savijte koljena i čučnite) i malo badema mogli bi ste uspješno kontrolisati žgaravicu. Uz to, izbjegavajte metvicu, rajčicu, agrume, kavu, roštilj i alkohol. (Šta je najbolje da jedete u trudnoći pročitajte ovdje)

Bol u leđima

Dugo stajanje trebate izbjegavati, posebno u kasnim mjesecima trudnoće. Kako beba raste i vaši karlični zglobovi postaju mekši, a stajanje samo još više povećava bol u leđima. Ako već morate stajati, trudite se da stojite pravilno, uspravno. Sjetite se one školske: “Stojiš pravo, bravo, bravo”. Naravno, ni sjedenje nije rješenje. I to vam može izazvati bol. Pravilnim držanjem jačate leđa i ona su, samim tim, izdržljivija. A ako morate da radite za stolom, neka su vam noge blago podignute.

Te ružne strije, …

Gotovo svaka trudnoća sa sobom donosi strije, kojih se nećete moći riješiti osim operativnim putem. Do njihove pojave dolazi zbog prebrzog rastezanja kože i njene nedovoljne elastičnosti. Kontrolišite kilograme, jer manja težina – manje strija. Trbuh mažite svaki dan maslinovim ili bademovim uljem i kvalitetnijim kremama protiv strija. Ako ih nećete spriječiti, sigurno ćete ih ublažiti.

Problemi s proširenim venama

Vaše tijelo u drugom stanju proizvodi više krvi. Da bi ste spriječili proširene vene odmarajte, nosite visoke čarape za vene ili stavljate hladne zavoje. Najbolje bi bilo da ih natopite sa mješavinom eteričnih ulja – u šolju cvjetne vodice hamamelisa stavite po šest kapi limunovog, čempresovog i bergamot eteričnog ulja. Ohladite smjesu u frižideru sat vremena, podignite stopala, natopite zavoje mješavinom i sa njima obložite noge i držite tako 15 minuta.

Kućna vježba

Ukoliko ne možete da idete na plivanje, jogu ili slične aktivnosti, možete sami probati vjećbu koja će vam pomoći da lakše dođete do daha, a tako čete odmoriti i svoja umorna leđa. Kleknite na ruke i noge, koljena razmaknite u širini kukova, a ruke u širini ramena. Nakon toga pognite glavu, povijte leđa u luk kao mačka i udahnite. Kod izdisaja lagano podignite glavu i izravnajte leđa kao što to čine krave. (Zato se vježba zove “mačka i krava”). Vježbu ponovite više puta, sve dok ne osjetite da su vam se leđa opustila.

Bolji san

Za bolji san primjenite jedan trik: lezite na stranu i umetnite mali jastučić između gležnjeva i koljena, čime ćete se rasteretiti. Takođe, na svaki kapak na dvije, tri minute položite hladnu vrećicu čaja (kamilicu ili metvicu) i lezite 15-tak minuta.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Kako da se opustite se tokom trudnoće | LifePress magazin - LifePress magazin

  […] (Saznajte još trikova za lakše trudničke dane). Da li vi imate neke svoje trikove? Podelite ih sa nama. […]

 2. Dečak ili devojčica – pitanje je sad! | LifePress magazin - LifePress magazin

  […] menjate raspoloženje, mnogo češće nego što je to normalno u trudnoći, očekujte curicu. (Pogledajte kako da se lakše nosite sa trudničkim […]

 3. Dečak ili devojčica – pitanje je sad! | LifePress magazin

  […] menjate raspoloženje, mnogo češće nego što je to normalno u trudnoći, očekujte curicu. (Pogledajte kako da se lakše nosite sa trudničkim […]

 4. Kako da se opustite se tokom trudnoće | LifePress magazin

  […] (Saznajte još trikova za lakše trudničke dane). Da li vi imate neke svoje trikove? Podelite ih sa nama. […]

Napišite komentar