Menu 

U vama raste novi, nezaštićeni život. Šta god da jedete i pijete odražava se na bebu. Isto je i sa kozmetikom. Moraćete se odreći mnogih kremica i tretmana. Saznajte kojih.

trudnoca i kozmetika2Mnogi preparati, koje nanosite na kožu dolaze u krv, pa tako i do vaše bebe. Ono što je za vas bilo bezopasno i što ste bez razmišljanja koristili, može biti pravi otrov za nerođenu bebu. Vreme je da revidirate svoju kozmetičku rutinu.

Izbegavajte sve proizvode koji sadrže alkohol, retinoide, benzoil peroksid, glikolnu, salicilnu i AHA (voćne) kiseline. Na žalost, ne preporučuje se ni intenzivno šminkanje, kao ni mnoga eterična ulja. Zato je najbolje da se bacite na proverenu prirodnu i organsku kozmetiku. Savetujte se sa lekarom.

Neki podaci pokazuju da žene koje rade u manikir salonima češće imaju problema sa razvojem ploda tokom trudnoće. Prava istraživanja nisu sprovedena, ali jedna studija jeste pokazala da je kod tih radnica povećan rizik od spontanog pobačaja. Proizvođači su nakon toga preformulisali sadržaje lakova za nokte, ali idalje oni imaju sastojke koji su izazvali zabrinutost mnogih stručnjaka, a tiču se toksičnog uticaja na nerođenu bebu. Zato, zašto rizikovati? Negujte svoje nokte prirodnim manikirom i pedikurom u svom domu.

Depilaciju hemijskim supstancama bi, takođe, trebali izbegavati. Ni jedna studija nije dokazala štetnost tih proizvoda, ali mnogi sumnjičavo gledaju i na farbanje ili bilo kakve hemijske tretmane na kosi.

trudnoca i kozmetika1Supstanca DHA (Dihydroxyacetone) se koristi prilikom hemijskog tamnjenja kože. Neka istraživanja su pokazala da udisanje ovih proizvoda (posebno kod tamnjenja prskanjem) može dovesti do oštećenja DNA.

“Teški” parfemi, takođe, nisu poželjni, jer mnogi od njih sadrže ftalate, toksična jedinjenja, koja mogu biti opasna. Ftalati mogu da “imitiraju” prirodne hormone u telu, koji su zaduženi za rast i razvoj fetusa. Zato se smatra opasnim, veliko izlaganje ovakvim toksičnim supstancama.

Ukoliko koristite proizvode protiv akni, koji sadrže akutan, tetraciklin i retin A, bar ih za vreme trudnoće morate odbaciti. Naime, istraživanja su pokazala da korišćenje akutana može dovesti do određenih poremećaja u razvoju bebe. Na istom nivu “nesigurnosti” su i retin A i tetraciklin.

Mnoga istraživanja povezuju dug boravak u frizerskim salonima sa problemima u razvoju fetusa. (slično je i sa povezivanjem spreja za kosu i deformiteta penisa kod beba). Na žalost, mnoge od ovih tvrdnji nisu detaljno istražene, ali, to nisu ni stvari, ni proizvodi bez koji ne možete. Zašto rizikovati?

(Saznajte i koja je hrana zabranjena u trudnoći)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar