Menu 

Po pitanju uzimanja antidepresiva tokom trudnoće među medicinarima se vode žustre polemike i mišljenja su prilično podeljena, dok jedni smatraju da antidepresivi mogu ugroziti zdravlje bebe, drugi veruju da neuzimanje ozbiljno ugrožava zdravlje majke. Ako se nalazite u ovako škakljivoj situaciji pročitajte činjenice koje će vam možda pomoći da donesete pravu odluku.

Antidepresivi su primarna terapija za većinu vrsta depresije, oni se uzimaju da bi se ublažili simptomi i da bi se pacijent osećao bolje, ali ako je u pitanju drudnica postoji mnogo više stvari na koje je potrebno obratiti pažnju.

Kako je trudnoća utiče na depresiju?

Nekada se mislilo da trudnički hormoni na neki način štite ženu od depresije, ali nešto novija istraživanja su pokazala da to nije istina. Stručnjaci kažu da trudnoća pokreće razne vrste emocija koje čak mogu i otežati borbu protiv depresije.

 

14735767015_8586025e23_z

Da li je terapija antidepresivima tokom trudnoće neophodna?

Mnogi veruju da je terapija tokom trudnoće od esencijalnog značaja jer trudnice koje pate od depresije, a ne liječe se mogu u potpunosti zanemariti svoje zdravlje i prenatalnu negu, što automatski ugrožava i zdravlje bebe. Isto tako depresija može podstaći da se trudnica okrene nekim drugim sredstvima da bi se osećala bolje, a to su obično cigarete i alkohol. Kao rezultata svega toga može doći do preveremenog poroda, male porođajne težine te mogućih zdravstvenih problema kod bebe. Depresija tokom trudnoće ako se ne liječi povećava rizik od postporođajne depresije, a otežava i povezivanje između majke i bebe.

Jesu li antidepresivi opcija tokom trudnoće?

Odluka o uzimanju antidepresiva tokom trudnoće mora biti donesena na osnovu ravnoteže između rizika i beneficija. Istraživanja su pokazala da su rizici od urođenih mana i ostalih problema kod beba čije su majke uzimale antidepresive veoma mali, ali treba obratiti pažnju na vrstu antidepresiva koje uzimate. Neki od njih su u potpunosti sigurni, dok se neki apsolutno ne preporučuju jer su povezani sa zdravstvenim problemima kod beba.

Antidepresive u svakom slučaju nećete uzimati na svoju ruku niti ih u apoteci možete dobiti bez recepta, a pre nego donesete konačnu odluku razgovarajte sa lekarom. Podelite sa njim sve što vas muči, do najsitnijih detalja mu objasnite kako se osećate i šta vas tišti pa zajedničkim snaama odlučite šta bi za vas bilo najbolje.

The young pregnant woman plans the family budget on the house kitchen.

Mogući rizici

Uzimanje antidepresiva tokom trudnoće ili tokom poslednjeg tromesečja beba po rođenju može iskusiti simptome poput nervoze i tikova, ali prilagođavanje doze lekova kako se kraj trudnoće bliži uprkos tome se ne preporučuje jer se tada bližite postporođajnom periodu kada je rizik od problema sa raspoloženjem i anksioznošću povećan.

Šta će se desiti ako prestanete uzimati lekove tokom trudnoće?

Ako tokom trudnoće prestanete uzimati antidepresive rizikujete da se vaši simptomi pogoršaju, a može doći i do pojave iznenadnih i sasvim neočekivanih simptoma kao što su: mučnina, povraćanje, drhtavica, anksioznost i nervoza.

Kao što smo već napomenuli ukoliko ste ostali u drugom stanju ili to tek planirate, a patite od depresije obavezno se onsultujte sa vašim lekarom. U pojedinim slučajevima blaži oblici depresije se mogu lečiti psihotrapijom, a ukoliko godinama pijete antidepresive i imate teži oblik depresije trudnoća bez lekova može dovesti do pogoršanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar