Menu 

Kad je u pitanju druga trudnoća, većina majki je uglavnom opuštenija kad su u pitanju simptomi i fizičke promene, ali na emocionalnom planu mnoge majke brinu kako će starije dete sve to da prihvati. I to je sasvim normalno.

Ravnoteža u vašoj porodici će se svakako promeniti, mnogo je toga o čemu treba da razmišljate i mnogo pitanja koja vas muče. Mi ćemo vam pokušati dati odgovore na neka od njih.

dreamstime_s_3826942

Kada i kako reći starijem detetu da ste trudni

Pre nego svom detetu objavite da će dobiti brata ili sestru pokušajte ga pripremiti tako što ćete mu pokazivati trudnice i objašnjavati kako u njihovom stomaku raste beba. Na vama je da odlučite kad ćete to detetu reći, ali možda bi bilo dobro da pričekate sa objavom jer kad su mala deca u pitanju, za njih je period od devet meseci veoma dugačak i mogu postati veoma nastrpljivi.

Kada detetu kažete da ste trudni pokažite mu i sliku sa ultrazvuka i recite mu da pita šta god ga zanima, bez ustezanja.

Kako pripremiti starije dete na dolazak bebe

Razgovarajte sa vašim detetom o trudnoći i o bebi koja dolazi. Pustite mu da vam pipne stomak kad se beba pomeri, posećujte drugare koji imaju male bebe, kupujte edukativne knjige sa ovom tematikom koje će pomoći detetu da lakše shvati.

Budite realni i recite detetu da će beba prvo vreme samo spavati, jesti i kakiti, ne dozvolite da dete pomisli da će rođenjem bebe dobiti novu igračku.

Ukoliko dete treba da premestite iz sobe zbog dolaska bebe uradite to čim pre da se privikne i da promenu ne doživi kao kaznu.

Kada da prestanete sa podizanjem deteta

Ako vam lekar ne savetuje drugačije, sasvim je u redu da starije dete podižete do 4-5 meseca trudnoće u zavisnosti od toga koliko je teško. Pokušajte izmisliti razlog zbog kojeg ne možete da ga nosite da dete ne bi krivilo bebu i pronađite druge načine na koje ćete pokazati bliskost. Ušuškajte se zajedno ispod dekice da se mazite i što češće ga držite na krilu.

dreamstime_s_28683812

Šta kad dobijete trudove

Kako se trudnoća bude bližila kraju, organizujte dvoje ili troje ljudi koji će vam biti opcija da kod njih ostavite dete kad trudovi krenu. Neka to budu osobe sa kojima je dete blisko, kod kojih mu je ugodno i koje dobro poznaje. Imajte na umu da drugi porod može ići puno brže od prvog zato morate imati veoma dobar plan.

Nemojte obećavati detetu da ćete se videti kasnije ili sutradan, jer ne znate koliko ćete morati ostati u bolnici. Kada prvi put vidite starije dete posle poroda neka neko drugi drži bebu u tom trenutku da biste vi mogli da ga zagrlite i pokažete mu da se vaša osećanja prema njemu nisu promenila dolaskom nove bebe na svet.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar