Menu 

Oticanje ekstremiteta u trudnoći je poprilično česta, ali veoma naugodna pojava. Otkrivamo vam prirodne lekove za oticanje u trudnoći.

Oticanje nastaje zbog prevelikog pritiska na vene u nogama kao i zbog pritiska bebe koja raste na velike vene u preponama. Zadržavanje vode u organizmu samo pogoršava problem.

Oticanje je veoma često, a statistike kažu da polovina trudnica oseća otoke oko zglobova na nogama posebno u poslednjim mesecima trudnoće, posebno one koje dosta vremena provode na nogama, što zbog prirode posla što zbog nemirnog duha. Otok pored nogu može da se pojavi i na prstima ruku, licu i donjem delu leđa.

Kako dan odmiče otoci u nogama mogu da postaju sve veći jer gravitacija čini svoje i višak vode se zadržava u donjem delu tela. Umor i topla voda samo pogoršavaju oticanje zato ne razmišljajte o toplim kupkama.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-pregnant-shopping-backache-image17018866

Kada se obratiti lekaru zbog otoka?

 • Ako se otok uvlači kada ga pritisnete ili se naglo pojavi na licu, rukama ili gornjem delu nogu.
 • Ako je otok samo na jednoj nozi, crven, osetljiv i grudvast.

Ako vam se otok pojavio u rukama i zglobovima ruku, možda je u pitanju sindrom karpalnog tunela što znači da da otok pritiska nerve koji se pružaju duž ruku.

Postoji velika mogućnost da se oticanje pogorša dva do tri dana nakon porođaja, ali to je privremeno i nemate razloga za brigu. Kako se telo oporavlja nakon poroda potrebno je da sve dodatne krvne sudove, tkivo i tečnost koji su bili potrebni tokom trudnoće izbaci iz organizma. To će vas verovatno terati da češće odlazite do toaleta jer bubrezi neće moći da se izbore sa viškom tečnosti što će uzrokovati i nakupljanje tečnosti u tkivu oko tela.

Kako da sprečite oticanje

Verovatno je nemoguće sprečiti da se otok razvije, ali možete sprečiti da stanje postane ozbiljno jer pojedini otoci mogu uzrokovati bol u nogama, a koža postane osetljivija.

Veoma je važno da ako su vam noge počele oticati vaša ishrana bude zdrava i dobro izbalansirana i sadrži male količine manje masnih proteina (piletina, jaja, mahunarke) uz svako jelo.

Pojedine namirnice deluju kao prirodni diuretici što olakšava rad bubrezima i češće vas tera na mokrenje i izbacivanje viška vode. Te namirnice su celer, potočarka, peršun (u malim količinama), jabuke i citrusno voće. Crveni i beli luk s druge strane mogu poboljšati cirkulaciju.

Pokušajte izbegavati industrijski prerađenu hranu koja sadrži i šećere i soli kao i ostale aditive jer će oni pogoršati zadržavanje vode. Birajte i hranu koja je prirodno bogata vitaminima C i E.

Hrana bogata vitaminom C:

 • Citrusno voće
 • Zelene i crvene paprike
 • Dinje
 • Krompir
 • Paradajz
 • Jagode
 • Kupus
 • Brokoli

Hrana bogata vitaminom E:

 • Biljna ulja (sojino, kukuruzno)
 • Semenke suncokreta
 • Kukuruz šećerac
 • Bademi
 • Margarin od kukuruznog ulja

http://www.dreamstime.com/stock-image-pregnant-woman-gymnastic-fit-ball-excercises-bal-image34123311

Kako da ublažite otok?

Najvažniji savet koji vam možemo dati jeste da što više odmarate, koliko god vam to obaveze dozvoljavaju i što češće podižite noge na nivo iznad kukova. Pokušajte da ne prekrštate noge jer to sprečava protok krvi. Ako vaš posao zahteva dugo stajanje sednite i odmorite kad god za to imate priliku i povremeno prebacujte težinu sa jedne na drugu nogu, to će pospešiti cirkulaciju.

Zamolite partnera da vam uveče priušti laganu masažu nogu i stopala pomerajući prste od stopala prema kolenima, a za masažu može koristiti ulje od semenki grožđa. Ipak ako su vam noge previše otečene i koža je jako zategnuta masaža bi mogla biti previše bolna.

Za masažu nikad nemojte koristiti eterična ulja, ali nekoliko kapi možete dodati u vodu u koju ćete namakati noge. Ulje čempresa je posebno dobro za cirkulaciju i varikozne vene, a pomoći mogu i ulja kamilice i lavande.

Možete na otečena mesta stavljati i listove kupusa koji će izvući višak tečnosti. Pre upotrebe listove nemojte prati ali ih kratko stavite u frižider da se ohlade. Jednostavno obmotajte najviše otečena mesta listovima kupusa da napravite oblog i ostavite dok se u potpunosti ne smoče, pa zamenite svežim listovima.

Čaj od maslačka je prirodni lek veoma delotvoran kad je u pitanju izbacivanje viška tečnosti iz organizma, ali nemojte ga koristiti ukoliko imate problema sa mokraćnim mehurom. Pre upotrebe bilo kojeg biljnog čaja u trudnoći posavetujte se sa lekarom.

Od terapija za ova stanja najefektnijima su se pokazale akupunktura i masaža.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar