Menu 

Vaša beba u stomačiću vas može čuti već u drugom tromesečju. Puštanje muzike bebi je vrlo korisno, ali ne treba, ipak, preterivati. Pročitajte kako da slušate muziku u trudnoći, kakvu muziku, koliko glasno.

Naravno, ne trebate bebu bombardovati vašim omiljenim pesmama, njoj se to možda neće svideti, a morate imati na umu da ona većinu vremena želi samo da spava. Zanimljivo je da beba može da upamti muziku, koju ste joj puštali već u 3 ili 4 mesecu trudnoće.

U stomaku

Većinu vremena mališan, koji raste u vama spava. U 32. sedmici trudnoće beba spava 90 do 95 odsto vremena, a ponekad je to dubok san. I pred sam porod, bebica spava čak 80 odsto vremena. Kada je budna reaguje na zvukove, posebno glas majke. Može da prepozna kada ste tužni, a kada veseli, kada gledate tužan film, a kada pevušite veselo uz omiljene pesme. Ne forsirajte bebicu da sluša muziku, ako želi da spava. Kada shvatite da je budna, pustite joj neku lepu, opuštajuću pesmu.

Vrste muzike

Kada se pominje trudnoća i muzika, ljudi obično govore o, takozvanom, “Mocart efektu”. Naime, neki stručnjaci savetuju da je klasična muzika, posebno Mocartove kompozicije, odlična za bebana. Neki roditelji, čak, veruju da će im dete biti pametnije, ako im budu puštali ovu muziku, tokom trudnoće. Ali, ne postoje dokazi, koji potkrepljuju ove tvrdnje. Istraživanja ovog efekta su bila usmerena upravo na te tvrdnje roditelja, ali dokazni nisu pronađeni. Ali, utvrđeno je da Mocartova muzika može pomoći u razvoju prerano rođene dece.

U suštini muzika i bebe se dobro slažu, gotovo bilo koja muzika je dobra za vašu bebu, jer ona prati vaše osećaje. Ali i traži i određenu skladnost. Neki stručnjaci, s jedne strane, tvrde da trebate izbegavati rep i hard rok, dok drugi tvrde da se radi samo o tome da pronađete samo skladnije melodije i među ovim žanrovima.

Umerenost i uživanje

muzika i bebe

Izvor: acidcow.com

Ograničite puštanje muzike direktno za bebu na sat vremena dnevno i trudite se da to bude u vremenu kada osetite da je ona budna. Puštajte muziku preko vašeg stereo uređaja, nije potrebno da stavljate slušalice na stomak, jer plodna voda dobro provodi zvuk.

Puštajte muziku, koja vas opušta, u kojoj uživate, jer vaše raspoloženje utiče na bebu. Ako ste opušteni i srećni i beba će biti. Takođe, ne morate da puštate muziku, već samo pevajte. Beba će se upoznati sa muzikom i vezati je za vaš glas, koji joj prija.

Jačina

Pazite samo da muzika (pa i bilo koji drugi zvukovi oko bebe) ne bude preglasna. Prema nekim istraživanjima bebe, koje su za vreme provedeno u stomaku bile često izložene buci, mogu da dođu na svet prerano i da budu znatno sitnije. Muziku puštajte tiho – tek na 60-50 dB. (Recimo, zvuk fena za kosu (60-95 dB); povlačenje vode u toaletu (75-85 dB); usisivač (60-85 dB), …

Saznajte i

A evo i jedan video sa muzikom, koju možete puštati svom mališanu. Možda će mu se dopasti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar