Menu 

Ako ste iz bilo kog razloga, prvu trudnoću odlučili da ostavite za petu deceniju života, evo sa čim bi se sve mogli suočiti.

Činjenica je da su šanse da zatrudnite nakon četrdeseste godine veoma male, a nakon 45-e godine stručnjaci veruju da je gotovo nemoguće da žena zatrudni prirodnim putem koristeći sopstvena jajašca.

Bez obzira sa koliko godina zatrudnite sigurni smo da ćete otkriti da vaš tajming sa sobom nosi prednosti i mane. Otkrivamo vam prednosti i mane trudnoće u 40-im godinama.

dreamstime_s_18783644

Prednosti trudnoće u 40-im

Jedna od verovatno najvećih prednosti trudnoće u poznijem dobu je sigurno to što ste imali vremena da „vidite sveta“, finansijski ste sigurniji i postigli ste neke uspehe u karijeri, a vaš partner i vi ste imali dovoljno vremena da se dobro upoznate u različitim okolnostima što može biti dobra baza za zdravu porodicu.

Postoje određena saznanja da su starije majke obrazovanije od onih mlađih što u teoriji znači da mogu donositi mudrije odluke kad je u pitanju roditeljstvo. Otvorenije su prema dojenju i biraju zdraviju hranu za sebe i za svoje dete.

Odgađanje majčinstva, prema pojedinim istraživanjima znači i svojevrsnu finansijsku sigurnost, a dokazano je da majke koje su pre rođenja deteta imale dosta radnog iskustva nakon porodiljnog dopusta se brže vraćaju u rutinu.

dreamstime_s_19153501

Mane trudnoće u 40-im

Ono što pomalo obeshrabrujuće deluje na žene jeste činjenica da što duže čekate sa proširenjem porodice to ćete teže zatrudneti prirodnim putem. Rezlog tome je što s godinama kod žena broj jajašaca drastično opada, a jajašca koja ostanu imaju veću mogućnost da sadrže hromosomalne probleme koji povećavaju rizik od spontanog pobačaja ili urođenih mana.

Razlika između jajašaca žena u ranim i kasnijim četrdesetim godinama je ogromna, a šanse da ostanete trudni u 41. su mnogo veće nego da ostanete trudni u 43. godini.

Istraživanja su pokazala da žene u 40-im godinama imaju svega 25 odsto šanse da ostanu trudne prirodnim putem, a taj postotak opada za 20 odsto kako napune 43 godine. Ukoliko se desi da ipak ostanu trudne žene u tim godinama imaju 25, odnosno 38 odsto šanse za spontani pobačaj.

Naučnici tvrde da je mogućnost da žena kad pređe 46-u godinu ostane trudna prirodnim putem ravna dobitku na lutriji i uveravaju sve da je većina poznatih majki kojima je to uspelo koristila donorska jajašca iako se o tome u javnosti uglavnom ne priča.

Zdravstvene komplikacije su svakako ono što je glavna mana trudnoće u poznijim godinama. Jer su starije trudnice pod većim rizikom da za vreme trudnoće dobiju povišen krvni pritisak, dijabetes, probleme sa posteljicom i komplikacije na porođaju. Majke koje su prešle 40-u imaju veću mogućnost da rode bebu sa malom porođajnom težinom ili dožive prevremeni porođaj.

Polovina žena koja zatrudne u petoj deceniji ima određene probleme sa trudnoćom, ali imajte na umu da vi lako možete upasti u onu drugu polovinu koja trudnoću iznese bez ikakvih problema.

Posavetujte se sa svojim lekarom koje korake da preduzmete ukoliko želite ostati trudni, a spadate u grupu starijih prvorotki, koje testove da uradite vi i vaš partner da se utvrdi da li ste u mogućnosti začeti prirodnim putem.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. Na Na

    GLUPOST

  2. Anita Nikolic

    Sve je individualno

  3. Dzenifer Dzenifer

    Lupate gluposti

Napišite komentar