Menu 

Ružna navika, ali čini se da je ne možete pobediti. Nećemo govoriti da stavljate biber na prste, ali neke savete morate poslušati. Najvažnije je da pobedite sami sebe.

Oni koji grickaju nokte to obično rade zbog nervoze, obično neke unutrašnje, stresa i čini se da na njih to grickanje deluje kao na pušače cigareta nakon nekoliko sati pauze. Ali to morate zaustaviti, jer ne želite nezdrav izgled i bolne prste.

grickanje noktijuŠta je problem?

U sledećih nekoliko dana posebnu pažnju obratite na to kada grickate nokte, u kojim situacijama, šta je izazvalo grickanje, šta vas je učinilo nervoznim. Kada otkrijete “okidač”, morate pronaći način da ga eliminišete ili kontrolišete.

Pripremite se

Moraćete svoju naviku da zamenite nekom drugom. To je najbezbloniji način. Naravno, nekom zdravom. Nosite sa sobom mini set za manikir, pa kada vas uhvati želja za gricaknjem, zaustavite se i bolje sredite nokte sa turpijom i makazicama. Nosite i kremicu za dezinfekciju ruku i hidrataciju. Nekima pomaže i loptica protiv stresa.

Preparati

Ukoliko mislite da vam ovo neće pomoći, probajte sa specifičnim preparatima. Na tržištu postoji nekoliko za tretiranje upravo ovog problema, ali i za brži oporavak noktiju i probleme sa zanokticama. Prepustite se u ruke stručnjaka, platite dobar tretman nege, neka vam profesionalci sređuju nokte i vaš stav prema grickanju će se promeniti kada budete davali novac za manikir.

Grickanje

Rađe grickajte zdravo suvo voće, mrkvicu ili integralne kekse nego nokte. Držite zdrave grickalice uvek u torbi za periode nervoze i grickanja.

Vežbanje

Pošto nokte grickamo, većinom, zbog nervoze i stresa, bacite se na vežbanje. To će vam odvratiti pažnju, a sa znojem ćete izbaciti i negativnu energiju. Sve je stvar navike. Ukoliko na grickanje zaboravite na neko vreme, ta ružna navika se više neće ni vraćati.

Piši!
Širi dalje!
7 komentara
 1. Saki Joka Drugarice

  Ne grickam ih

 2. Kristina Predojević

  ljuta paprika

 3. Jelena Krstić-Mirković

  Ha sam taj problem rešila tako što sam izlila nokte i posle mesec ipo dana moji nokti su izrasli isekli smo višak i ojačali moje duge nokte.

 4. Odgajivačnica Nemačkih Ovčara

  :)

 5. Hadzi Jasna Brkovic

  ne podnosim kada neko grize nokte u mom prisustvu!

Napišite komentar