Menu 

Jeste li spremni za generalno prolećno čišćenje vašeg doma? Donosimo vam savete koji će vam pomoći da ove godine prolećno čišćenje obavite brže i efikasnije.

Pre nego se počnete baviti sitnicama, ormarima, bacanjem garderobe koju ne nosite pozabavite se krupnim stvarima kao što su čišćenje većih komada nameštaja, pomeranje kućanski aparata i pranje tepiha. Nakon toga lagano možete da pređete na sitnice.

Mi vam donosimo nekoliko predloga odakle da počnete.

Očistite/promenite otirače. Prvo što vaši gosti primete kad dolaze kod vas u posetu jeste otirač za cipele, njega mora se priznati često zapostavljamo kad je u pitanju čišćenje. Operite, otresite, očistite ili jednostavno zamenite otirač dobrodošlice.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-professional-carpet-cleaning-image13117968

Očistite tepihe, itisone i tapacirani nameštaj. Svim tkaninama u vašem domu koje su tokom zime nakupljale prašinu, prljavštinu, telesna ulja i mikrobe potrebno je dubinsko čišćenje. Za ovaj posao možete pozvati profesionalce, a možete i iznajmiti specijalne usisivače za ovu namenu. Pre nego počnete čistiti sa ovim usisivačima isprobajte prvo mali deo svake tkanine da se uverite da neće biti nikakvih oštećenja. Da biste oprali tepihe nije potrebno da iznosite sav nameštaj, jednostavno ga gurnite uza zid, a kad nameštaj vratite na vlažni tepih, ispod nogara podmetnite voštani papir dok se tepih u potpunosti ne osuši da zaštitite vlakna tepiha.

Zaštitite pločice i laminate i parket. Da biste zaštitili podove u kuhinji i vratili im stari staj jednostavno ih prebrišite kombinacijom voska za poliranje i sredstva za čišćenje podova, ne morate raditi jedno po jedno. Na ovaj način ćete uštedeti puno vremena, a efekat će biti isti kao da ste prvo oprali, a zatim ispolirali podove.

Obrišite drvenariju i prašinu sa zidova. Zidovima možda nije potreban novi sloj boje, ali detaljno čišćenje prašine i prljavštine koja se nakupila svakako jeste. Obrišite zidove suvom, čistom krpicom ili četkicom, a drveni nameštaj operite uz pomoć sunđera i mešavine vode i deterdženta za suđe, a kasnije sve prebrišite suvom krpom.

Pametno usisavajte. Ne morate izvlačiti sav nameštaj da biste dobro usisali podove, jednostavno po malo pomerajte kaučeve , fotelje i stoliće da usisate svaki centimetar poda. Ovakav način usisavanja će vam uštedeti vreme.

Ventilatori i lusteri. Tokom prolećnog čišćenja nikako ne zaboravite prebrisati lustere, klime i ventilatore na kojima se skuplja puno prljavštine i prašine. Brišite ih isključivo mokrom krpicom, a možete ih i usisati posebnim nastavkom na usisivaču.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-young-woman-cleaning-oven-kitchen-image31851852

Pomerite kuhinjske uređaje. Iza i ispod frižidera, šporeta i mašine za pranje suđa usled čestog korištenja i kondenzacije se skuplja puno prljavštine i zato je veoma važno da pomerite sve kuhinjske uređaje i očistite svu prljavštinu koja može uticati i na kvalitet rada uređaja.

Operite zavese. Ne biste verovali koliko cela kuća živne nakon što operete zavese i onako mirisne ih okačite na prozore. Zavese perite uvek na niskoj temperaturi, a peglanje ćete izbeći ako ih još mokre stavite na prozore.

Kad završite sa ovim većim delom posla vaša kuća će već delovati osveženo i čistije pa polako možete da se bacite na rešavanje nereda po ormarima, bacanjem potrganih dečijih igračaka i ostalih sitnica.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Sasa

    Dosta dobrih i prakticnih saveta koji mogu pomoci da sredimo nas kutak u kom zivimo.

Napišite komentar