Menu 

Ljekovito bilje možete upotrebiti i za izradu melema. Tako su efektivni i korisni. A, zaista ih je lako napraviti. Sa nama saznajte kako.

Čuvamo ih u malim limenim kutijama, možemo ih nositi u torbi ili džepu, a korisniji su od mnoštva kremica na koje redovno dajemo pare. Melem za rane, za lice, opekotine, ožiljke, hemoroide, proširene vene, … Da, oni mogu biti vaša mini prva pomoć. (Pominjali smo i koje to tinkture biljaka morate imati u kući).

Kada ih naučite praviti i uvjerite se u njihovu moć, pretvorićete se u pravog malog travara. Naravno, za početak vam treba ljekovito bilje (Naučite kako da ga pravilno skupljate i sušite), ljekovita ulja, koja su slična tinkturama (o čijoj smo izradi već detaljno pisali), samo se umjesto sa alkoholom prave sa uljima (suncokretovo, maslinovo, bademovo, …), ali i med ili pčelinji vosak.

ljekovito bilje

Ljekovito bilje – melem – izrada

Osnovni način izrade melema je sa medom, koji je i odličan prirodni konzervans. Med se ne kuha, jer na taj način gubi veliki postotak vitamina i minerala. Na temperaturama preko 70C izgubili bi se enzimi. Zato, da bismo dobili ljekoviti melem, u med dodajemo ekstrakte izvučene iz ljekovitih biljaka (pomoću čaja ili ulja). Smjesu dobro izmiješamo, najbolje električnim mikserom. Ove meleme možete koristiti i u ishrani.

Drugi način izrade je sa uljima i pčelinjim voskom. Potrebno vam je: oko 230 ml ljekovitog ulja (po vašem izboru), 30 gr pčelinjeg voska, 10 do 20 kapi eteričnog ulja (nije obavezno) i vitamin E (nije obavezno). Naravno, pripremite i male staklenke ili limene kutijice.

Na pari otopite pčelinji vosak pomiješan sa ljekovitim uljem. Uklonite sa pare i dodajte eterična ulja i vitamin E (ukoliko ste se odlučili i njih da koristite). Odmah smjesu sipate u posudice i ostavite da se u potpunosti ohladi. I to je to. Melem držite na tamnom mjestu, dalje od dirketnih izvora toplote, da se ne bi otopili. Mogu da traju i do 3 godine.

Od biljaka bi vam mogli preporučiti mnoštvo, jer je spisak zaista dug. Ali, navešćemo samo neke.

Koje ljekovito bilje da odaberete za melem?

ljekovito biljeKopriva: protiv ispucale i suhe kože i upala

Bokvica: protiv crvenila kože i posjekotina

Brđanka: kod modrica, iščašenja, artritisa, bolova u mišićima

Čičak: protiv psorijaze, ekcema i infekcija kože

Cvjetovi nevena: liječi iritacije kože, zapaljenja, akne, rane, ujede insekata, osipe, posjekotine. Odličan je za osjetljivu i bebinu kožu

Cvjetovi kamilice: protiv hemoroida, posjekotina, rana

Gavez (listovi ili korijen): ublažava bol, otekline, potpomaže zarastanje kostiju, oporavak mišića. Dobar je i za liječenje raznih oboljenja kože.

Cvjetovi lavande: umiruje, ublažava hemoroide, bol, ali i bolesti kože.

Kako vi pravite meleme? Da li ste koristili neke od ovih?

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. milunka

  Postovani,
  zanima me koliko kolicinski ulja ide na pet /sest biljaka , a koliko voska.
  Unapred zahvaljujem.

 2. Aleksandar

  Poštovani,

  Hoću da napravim melem sa voskom gde idu četiri do pet biljaka,pa me interesuje koliko ide količinski ulje od svake biljke i koliko voska na sve to.

  Unapred zahvalan.

 3. dragana

  Da li mogu da se koriste suve biljke .I molim vas kako se stegne melem ako pravim od nekog od navedenih ulja,,

Napišite komentar

Zdravlje

Da li ste vi jedna od onih osoba, koja “u šteku”, za “krizne dane”, ima brdo čokoladica? Vreme je da ih odbacite zajedno sa svojom žudnjom za slatkišima. Piši! Širi dalje!