Menu 

Ako ste iskusan baštovan onda sigurno znate koliko koristi vaše biljčice imaju od vrednih pčelica. Mi vam donosimo nekoliko važnih saveta koja će vašu baštu učiniti prijateljskim okruženjem za pčele.

Pčele su od velikog značaja za biljke jer one prenose polen i oprašuju većinu useva koje ljudi uzgajaju za osnovne namirnice. Bez pčelica bilo bi veoma teško uzgajati većinu voća, povrća pa čak i orašastih plodova koje jedemo. Bez pčela ne bi bilo ni kafe, ni čokolade. U poslednjih nekoliko godina iz mnogih organizacija apeluju da se broj pčela u svetu naglo smanjuje usled česte upotrebe pesticida. Ako želite da pčele u vašoj bašti budu sigurne, evo šta treba da uradite.

Čitajte etikete na semenima. Veoma je važno da semenje koje želite posaditi u vašoj bašti ne sadrže nikakve pesticide i hemikalije, na nekima od njih čak piše da nisu štetne za pčele i zato pažljivo čitajte šta piše na pakovanjima semenki. To znači da čak i ako ne želite koristiti pesticide njima je možda tretirano semenje pa vam je trud uzaludan.

borovnice

Posadite biljke koje privlače pčele. Samo neke od biljaka koje privlače pčele i koje bi obavezno trebalo da imate u svojoj bašti su: borovnice, lešnik, kupine, maline, lavanda, dalije, vlašac, mačja trava, suncokret, bundeve, jagorčevina, vrba…

Napravite kupku za pčelice. Pčelama je takođe potrebna voda i zato im napravite mali bazenčić. Stavite veći tanjir na zemlju, na ivice poslažite kamenje, a unutra sipajte malo vode. Kamenje stavite zato da pčelice mogu da se spuste bez da se smoče. Ovaj bazenčić za pčele stavite u baštu i svakog dana sipajte svežu vodu.

pčele

Napravite pčelinjak. Pored bazenčića u vašu baštu možete staviti i pčelinjak, a to je najsigurniji način da zaštitite pčele od svih spoljašnjih uticaja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar