Menu 

Ako ste nepravedno, nezdravim životom, narušili zdravlje vaše jetre posledice neće biti baš prijatne. To će uticati na kompletno zdravlje i zato vam je potrebno čišćenje jetre.

A šta to tako brzo napada jetru? Nisu problem samo alkohol i kofein, već i nezdrava hrana, konzervansi, aditivi, veštačke boje, trans masti, rafinisan šećer, …

Ipak, ne pada sva krivica na nas. U zadnjih 100 godina, globalno gledano, život na Zemlji je postao otrovniji. Samo u tom periodu razvijeno je čak 100.000 hemikalija. Toksini koji dospevaju u našu jetru mogu da se “usele” u organizam i putem vazduha, ali i kozmetičkih preparata koje koristimo.

Ukoliko ne obraćate pažnju na detoks organizma, posebno na čišćenje jetre verovatno ćete doći u stanje da osećate malaksalost, slabost, da imate visok holesterol, hormonski disbalans, probleme sa kožom, loš zadah i miris tela, pojačano znojenje, nesanicu, nervozu, …

To je znak da je vreme da pređete na dijetu za čišćenje jetre ili ćete dugotrajno narušiti svoje zdravlje. Zbog današnjeg tempa života svakome je s vremena na vreme potreban detoks jetre, nekima više, a nekima manje. Sa ishranom usmerenom na određene namirnice u određenom periodu možete rešiti mnoge od navedenih problema. Već nakon izvesnog perioda primetićete da vam se energija vratila, da vam je koža “sinula”, da dobro spavate i da zdravo mršavite.

Dijeta

Novi režim ishrane za čišćenje jetre trebalo bi da traje bar mesec dana. U prve tri sedmice preporučuje se da u potpunosti izbacite: alkohol i kofein, ali i mlečne proizvode, pšenične proizvode, crveno meso, brzu hranu i šećer. Naravno, ovo je idealan trenutak i da ostavite duvan.

Neki ljudi kreću malo ekstremnije, pa u prva dva dana (ili samo jedan) ne konzumiraju ništa, osim filtrirane vode i čajeva. I onda postepeno uvode hranu.

Jutro počnite sa šoljom tople vode sa limunom – na prazan stomak. Jela pripremajte sa hladno presovanim nerafinisanim uljma, najbolje sa maslinovim. A od hrane neka vam u prvom redu na stolu budu jela sa kupusom, prokeljom, brokolijem, belim i crvenim lukom, cveklom, spanaćem, blitvom, zelenim salatama, …

Za doručak jedite orašaste plodove i semenke (sirove ili potopljene u vodi), a u ishranu uključite i maslačak, kurkumu, ulje noćurka. Možete praviti i smoothie napitke od listova maslačka. Ubacite što više sirove hrane u meni i svežih sokova i smoothie napitaka, posebno zelenih. Možete probati i sa pestom od korijandera (Uklonite teške metale iz organizma pestom od korijandera), celerom i mrkvama. Miksajte ih u bledneru. Recimo mrkve i narandže, koje su takođe dobre za čišćenje. (Pročitajte i ).

Evo jednog smoothie napitka, koji vam može biti izbor za doručak: u blenderu pomešajte: 1 cveklu, očišćenu i narendanu, 2 mrkvice srednje veličine, pola crvene paprike, 1 oguljenu narandžu, 1 jabuku, malo đumbira i 1 šolju narendanog kupusa (najbolje ljubičastog). Ili izmiksajte klice, narandžu i šaku spanaća.

Način života

Pored ishrane morate pripaziti i na način života; noćni izlasci, nedovoljno sna, premalo vode, alkohol i brza hrana svakako su nedozvoljeni. Pokušajte da budete što umereniji, a posebno u detoks periodu se strpite i odbacite te navike.

Vežbajte da izbacite toksine putem znoja, a poklonite sebi i malo vremena u sauni.

Nakon detoksa jetre uz pomoć ove hrane pacijeniti se retko vraćaju nezdravom načinu života. Naravno, mnogi od njih i danas sebi dopuštaju neke slatke greške, ali ne zaboravljaju da jetru nagrade s vremena na vreme sa zdravim smoothie napicima. Ostanite verni što zdravijem načinu ishrane i stila života.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar