Menu 

Proleće i rano leto je sezona jedne veoma zdrave i ukusne biljke, koja je kod nas poprilično zapostavljena. Reč je o rabarbari.

Rabarbara je biljka o kojoj se kod nas veoma malo zna, dok je u zapadnim zemljama uveliko koriste u slatkim i slanim jelima, ali uglavnom važi za sjajan dodatak slatkim pitama i džemovima. Rabarbara je višegodišnja biljka velikih listova i dugačke stabljike karakteristične ljubičaste boje koja se najviše i koristi. U Kini je vekovima koriste verujući u njena lekovita svojstva, a u Evropu ju je prvi doneo Marko Polo.

Ova biljka je bogata mnogim hranjivim nutrijentima, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom, vitaminima C i B. Rabarbara sjajno deluje na digestivni trakt, koristi se za lečenje proliva i podsticanje rada metabolizma, pa se često koristi kao glavni sastojak mnogih dijeta.

Interesantno je da su nedavna istraživanja pokazala veoma pozitivan uticaj ove biljke na borbu protiv raka, a sve to zbog polifenola kojima je ova biljka prebogata. Nivo polifenola u rabarbari raste tokom termičke obrade, pa se u svrhe borbe protiv raka koristi uglavnom kuvana rabarbara. Dokazano je da ona pomaže kod upala i alergija, regulisanja holesterola u krvi, poboljšanja cirkulacije i apetita. Jedan je od najsnažnijih prirodnih antioksidanata.

Ako rabarbaru ne možete kupiti na vašim pijacama i supermarketima, probajte je posaditi sami, jer joj naša klima veoma pogoduje, a njoj ne trebaju nikakvi specijalni uslovi.

Piši!
Širi dalje!

16 komentara
 1. p

  Ako pisete o biljkama koje nisu poznate na nasim podrucjima, trebali biste prvo malo da istrazite o njima, jer je neodgovorno pisati samo o koristima biljke, bez upozorenja na opasnosti. U ishrani se koristi samo stabljika lista, a ne list. Kako je upozorila jedna komentatorka, lisce ove biljke je otrovno – i za ljude i za zivotinje. To se moralo spomenuti u clanku, a vi ste cak i sliku s listom postavili za citaoce od kojih vecina nije upoznata s biljkom i koji ce pohrliti da je potraze radi koristi koje ste naveli. Inace kolac-pita od rubarba i jagoda je odlicna.

 2. Ewa Milanovic

  Odrasla sam na rabarbari, ali na žalost od kako živim u Srbiji nisam je okusila iz prostog razloga jer ova biljka nema da se kupi ovde. A šteta jer je fenomenalna i za pite i ya kompot.

 3. Mirjana Djuranovic

  Dok sam živela u Kikindi,mogla se naći na pijaci

 4. Ljiljana Jokovic

  Oprez, treba se dobro raspitati, negde sam čitala da se koriste samo drške zato što su listovi otrovni a u ovom tekstu se to ne spominje

 5. Ljiljana Mihailovic

  u svajcarskoj se koristi i sadi puno oni je obozavaju

 6. Dijana Jascur Ex Batistic

  Ivana, ima je u rasadniku u NS sad ne znam kako se zove ali vidi po netu, treba je naruciti, pa kad bude… Nema je da se kupi, ja sam obisla sve prosle godine, ali je jaka zima unistila sve biljke po poljima gde se gajila . Sadnice i malo strpljenja…meni jos fali to parce zemlje gde bi je posadila :-(

 7. Jasmina Nottelman Badic via Facebook

  Pravim ga svakog meseca,jako ukusan posebo kao poslastica

 8. Ivana Smrzlic-Mujakic via Facebook

  ovu biljku sam videla pre dosta godina ali u srbiji je ne vidjam tak da ako neko zna gde ima da se kupi neka javi :)

 9. Momira-Mira Wegwerth Radulovic via Facebook

  Kako moze da se zasadi u basti?

 10. Suzana Selecanin via Facebook

  Ja obozabam ovu biljku! Pravim sok i pitu! U Svedskoj se puno upotrebljavlja!

 11. Marta Jakovljevic Skawianczyk via Facebook

  Veoma je ukusna i znjimljiva biljka.Jedu se stabiljke/ono crveno/koje se oljuste od tanke kozice,ukus je kiseo,blag i osvezavajuci.Mogu se praviti kolaci,kompoti a moze se jesti onako sveze ubranu.

 12. Julijana Maravić via Facebook

  Da ja pravim kolac sa njim u sezoni mnogo lep kiselkasti ukus ima….ja ga obozavam

 13. Daniel Grumic via Facebook

  ovo nije dobro za one koji imaju visok pritisak ,,

 14. Edina Cekic via Facebook

  Mijesa se jagoda i rabarber u djemu ,a kolaci su super ,za vrucine nesto osvjezavajuce.

 15. Jadranka Njegač via Facebook

  Željela bih je probati, ali je nikad nisam vidjela na tržnici

 16. Marina Lukovic Hiolet via Facebook

  ovde prave dzem od rubarbe :)

Napišite komentar