Menu 

Ovo neobično piće zemljanog ukusa, slatko-slano puno zdravih minerala je zdravlje za naš organizam.

Kvas do cvekle je probiotički tonik koji se dobija fermentacijom a popularizovala ga je knjiga tradicionalne prehrane Nourishing Traditions.

Kvas je tradicionalno rusko piće koje se pravi od trave, raženog hleba sa vodom, sirilom i malo soli. Često se za ukus koristilo bobičasto voće, jabuke, grožđice.

Ova verzija se pravi isključivo sa cveklom, čiji ukusi preovladavaju više nego so, što nekim ljudima ne paše.

Čistač organizma

Ovaj kvas je spoj svih zdravih sastojaka cvekle i fermentirane hrana što ga čini sjajnim tonikom za čišćenje organizma.

Cvekla je poznata kao veoma dobar antioksidant, i sadrži pigment batacijanins  koji je zaslužan za njenu boju. Veoma je dobra kao preventiva za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, a tvrdi se i da ima antikancerogene materije.

Fermenatacijom se sve nutritivne osobine pojačavaju, podiže se nivo enzima i B vitamina. Takođe se oslobađaju dobre bakterije koje osnažuju imunitet i čuvaju digestivni sistem zdravim.

Ako vas brine upotreba sirila, nema potrebe to su kulture od kojih se pravi sir, jogurt, kefir i pomažu da vaš kvas bude bezbedan za upotrebu.

Za kvas od cvekle vam je potrebno:

 • Sirilo
 • 2 kašike morske soli
 • Oko 1,5 kg sveže cvekle

Pomešajte so i sirilo sa par kašika vode dok se potpuno ne otope.

Cveklu operite, ogulite, izrežite na komade i stavite u posudu za fermentaciju, prelijte mešavinom i do vrha zalijte po mogućnosti filtriranom vodom.

Ostavite da fermentira, najmanje sedam dana na sobnoj temperaturi pre nego ga počnete upotrebljavati.

Šolju ovog kvasa možete koristiti najviše za još dve fermentacije, dodajte cveklu, vodu i so.

Ovaj kvas bi trebalo da se uzima svaki dan uz jelo, možete ga pomešati sa kiselom vodom i ledom. Ovo je preporuka nutricionista.

 

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Compa

  Sta je sirilo?

 2. Sok od cvekle za negu kože i bujniju, zdraviju kosu - LifePress magazin - LifePress magazin

  […] Cenili su je još pre 4000 godina i dan danas je u vrhu liste superhrane. Naravno, ono što odbija ljude je obično njen “zemljani” ukus, ali ona to sve nadoknađuje svojim blagotvornim dejstvima. (O tome smo pisali u teksovima Terapija cveklom protiv leukemije i tumora, Sve blagodeti kvasa od cvekle ) […]

 3. Pljeskavice sa cveklom inspirisane indijskom kuhinjom. - LifePress magazin

  […] salate i druga jela. (Pročitajte više u tekstovima Terapija cveklom protiv leukemije i tumora i Sve blagodeti kvasa od cvekle). Mi vam ovaj put donosimo uputstva kao da napravite tiki pljeskavice sa […]

 4. Terapija cveklom protiv leukemije i tumora | LifePress magazin

  […] ima propisanu zdravstvenu dijetu, koja pogoduje jačanju imuniteta, uz dodatke vitamina C. (Pogledajte kako se pravi kvas od cvekle – čistač […]

Napišite komentar