Menu 

Iako je sezona kiselog kupusa polako na zalasku nije zgoreg da vas još jednom podsetimo na sva lekovita svojstva ove sjajne namirnice koju slobodno moćemo nazvati tradicionalnom za naše prostore.

Ako postoji neko ko ne zna, kiseli kupus se dobija fermentacijom, potpuno na prirodan način bez ikakvih vještačkih pomagala i to je ono što ga čini veoma zdravim. Pored toga što je veoma ukusan i što bez njega ne možemo zamisliti zimski period, on ima i lekovita svojstva koja nikako ne treba da zaboravite.

Antigljivična svojstva. Kiseli kupus sadrži dobre bakterije koje su u stvari minijaturni borci protiv gljivica. Naime, neki probiotici u kiselom kupusu proizvode komponente koje ubijaju neke vrste kandide koja se obično gnijezdi u crijevi i vaginalnom području.

5650180037_00a8d2f4d8_z

Poboljšava atletske performanse. Naučnici su otkrili mnoštvo beneficija kad je u pitanju konzumiranje hrane bogate probioticima, ali kad je u pitanju fizička aktivnost. Probiotici dokazano smanjuju alergijska stanja i ubrzavaju proces oporavka, a pored toga jačaju imunitet.

Zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hrana dobijena prirodnom fermentacijom poput kiselog kupusa dokazano povećava nivo moćnih antioksidanata koji štite srce od ćelijskih oštećenja uzrokvanih slobodnim radikalima.  Ovo je od posebne koristi kad je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova.

Antikancerogene beneficijie. Istraživanja su potvrdila da konzumacijom kiselog kupusa regučišemo nivo estrogena u kvi, a povišen nvo estrogena je povezan sa razvojem raka dojke koji na neki način zavisi od nivoa estrogena.

Reguliše hormone. Upravo iz razloga što reguliše nivo estrogena, kiseli kupus može biti veoma koristan za lečenje raznih obolenja koji su povezani sa hormonima, kao što su problemi za vreme menstrualnog ciklusa te nagle promene raspoloženja.

Preventiva trovanju hrane. Istraživanja su pokazala da probiotici pronašeni u kiselom kupusudemonstriraju antibakterijske aktivnosti protiv štetnih bakterija uključujući salmonelu i shigelu. Salmonela, kao što sigurno znate, može izazvati trovanje hranom, shigela je prilično slična i uzrokuje proliv, povišenu temperaturu i grčeve u stomaku.

Antivirusna svojstva. Kiseli kupus sadrži veoma korisne  bakterije za koje je dokazano kako imaju antivirusna svojstva. To kiseli kupus čini potencijalnom hranom koja pomaže kod lečenja prehlade i hroničnog umora.

24325583769_8c80a1ec87_z

Podsticaj crevima. Zbog zaista širokog spektra dobrih bakterija koji se u njemu nalaze, kiseli kupus je sjajan za održavanje zdravlja probavnog trakta. Ako imate problema sa probavom koristite ga u što većim količinama.

Odličnog je ukusa i veoma je koristan. Sam po sebi kiseli kupus je prilično ukusna namirnica, a može se pripremiti na razne načine. Tu su tradicionalan jela poput sarme i podvarka, ali postoji još zaista mnogo načina da ga iskoristite. Možete ga dodati u čorbicu od pasulja, pripremati razne složence te ga jesti svežeg, na salatu sa sasvim malo začina.

Važno je napomenuti da se sve ove beneficije kriju u isključivo domaćem kupusu koji sami napravite i po mogućnosti kupite od malih uzgajivača koji ne koriste pesticide i gnojiva. Izbegavajte kupovni kiseli kupus posebno jer ga je prilično jednostano napraviti, a uvek imate opciju da zimi napravite više pa kad dođe toplije vreme, popakujete ga i spremite u zamrzivač tako da u njemu možete uživati tokom proleća.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar