Menu 

Kakvu si vi vrstu muzike puštate kad ste tužni? Da li su to neke vesele note koje vam podižu raspoloženje ili ste u stanju slušati samo balade? Otkrivamo vam šta kažu najnovija istraživanja kad je u pitanju muzika i popravljanje raspoloženja.

Prema poslednjim istraživanjima vesela i energična muzika nema nikakvog uticaja na vaše raspoloženje ukoliko ste tužni. Ako vas je nešto rastužilo stručnjaci kažu da bi trebalo da slušate baš takvu, tužnu i melanholičnu muziku koja će pasati uz vaše trenutno emocionalno stanje.

Istraživanje koje je sprovedeno nad 700 učesnika na Univerzitetu u Berlinu pokazalo je da slušanje muzike zaista može doneti pozitivan odgovor kad su osećanja u pitanju i to na osnovu odgovora koje su ispitanici dali istražiteljima.

http://www.dreamstime.com/stock-images-beautiful-young-woman-listening-to-music-image28906484

Učesnici su odgovarali na pitanje kakve emocije u njima budi tužna muzika, a najčešći odgovori su bili mir, nostalgija i osetljivost.

Naučnici kažu da ono što je najvažnije kad je u pitanju slušanje tužne muzike to što ona čoveku daje sposobnost da na neki način iskusi tugu bez implikacija na stvarni život i kad pesma završi vi nećete doživeti nikakav stres ili gubitak. Isto tako, učesnici u ovom istraživanju su nakon slušanja tužne muzike imali snažan osećaj empatije i mogli su na neki saosećati sa izvođačem.

Podaci dobijeni ovim istraživanjem kažu da većina ljudi pravu utehu pronalazi u setnim pesmama tokom problema u vezi ili raskida. Mnogi od njih su čak potvrdili da im je tužna muzika pomogla da poprave loše raspoloženje. S druge strane, učesnici su posvedčili da veselu muziku uglavnom slušaju dok se zabavljaju, voze automobil ili za vreme posla. U tim slučajevima nije potrebna nikakvo regulisanje raspoloženja, čišćenje ili vožnja nisu trenuci kada je neophodno podići raspoloženje.

Bez obzira u kom se stanju nalazi vaš um, istraživanja pokazuju da će tužna muzika uvek imati pozitivan efekat na vaše raspoloženje i opšte stanje duha, a stručnjaci kažu da balade uvek pre bude romantična, ne tužna osećanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar