Menu 

Nakon nešto sporijeg perioda leti kada uglavnom imamo manje obaveza na red je došao početak nove školske godine, puno obaveza, frka i naizbežni stres. Donosimo vam listu malko neobičnh načina da se oslobodite stresa. Isporobajte, jedan će sigurno upaliti.

Pokušajte se protiv stresa boriti nešto manje konvencionalnim metodama koje ne uključuju meditiranje, duge šetnje, slušanje muzike i svaga onog što nam uglavnom savetuju.

Psujte na sav glas. Samo se pobrinite da vas ne čuju deca ili kolege sa posla. U trenutku kad osetite da ste pod stresom, zatvorite se, izgalamite i iskoristite sve psovke kojih se setite. Neka budu usmerene ka onome što vas trenutno najviše nervira. Ne biste verovali, ali jednostavna vežba za glasnice zaista oslobađa od stresa. Ako ne želite psovati možete glasno pričati, mumlati ili pevati. Zašto ne.

Naduvajte balon. Duvanje balona je sigurno jedan od boljih načina da umanjite stres. Naterajte sebe da polako upuhujete vazduh u balon. Na taj način ćete aktivirati dijafragmu i nervni sistem koji se prirodno smiri od zvuka dubokog disanja.

5989385832_6000b9e41f_z

Popijte čašu soka od narandže. Sok od narandže je veoma dobar izvor vitamina C koji je poznat po tome da snižava nivo kortizola, odnosno hormona stresa. Tokom jednog istraživanja ljudima su zadani stresni zadaci, da govore u javnosti ili da reše zadatke iz matematike. Oni koji su pre toga uzeli suplemente vitamina C su bili mnogo uspešniji od onih koji nisu.

Pojedite šaku punu pistaća. Sam zvuk hrskanja orašastih plodova pod zubima deluje umirijuće, posebno ako su ti plodovi pistaći koji dokazano snižavaju krvni pritisak.

Njuškajte nešto mirisno. Nebrojeno mnogo istraživanja je dokazalo da aromaterapija ima veoma pozitivan uticaj na stres. Da biste se sami uverili kada ste nervozni ili rastreseni pokušajte njuškati nešto mirisno, nešto poput lavande, jasmina, vanile, kokosa ili nekog drugog mirisa koji volite. Mnoge smiruje miris sveže pečenog hleba, asocira ih na dom, detinjstvo, srećne trenutke.

6899399399_656059b216_z

Šetajte bosi po travi. Ne, to nije samo za klince, kad god osetite nalet stresa otrčite do prve travnate površine, izujte se i prošetajte. Na ovaj način pored toga što ćete ublažiti stres, ujedno ćete regulisati otkucaje srca i nivo glukoze u krvi.

Masirajte uši. Verovali ili ne na ušima se nalaze tačke koje pomažu da regulišete sopstvene emocije ako ih stimulišete. Pokušajte masirati unutrašnju stranu ušiju kad god ste nervozni svega 3-5 minuta po svakom uhu.

Žvaćite žvakaću gumu.  Možda nije pristojno, ali ako može pomoći zaboravite na pristojnost samo na trenutak. Baš kao što može pomoći krckanje oraha, tako i žvakanje žvakaće gume ima sličan efekat. Istraživanja su pokazala da žvakanje pomaže ljudima da budu manje anksiozni i da bolje obavljaju više poslova odjednom.

4810288873_f7e47640e0_z

Nabavite bojanku za odrasle. Bojanke za odrasle su zaista sjajan način da se oslobodite stresa, a stvar je u lepom osećaju zbog gledanja mnoštva različitih boja, ali i u potpuno jednostavnoj aktivnost koja ne zahteva neki težak umni rad. Većina ljudi se okreće bojenju ne bi li se rešili stresa povezanim sa viškom odraslih obaveza.

Radite jogu rukama. Svaki oblik joge ima opuštajuće, meditativno svojstvo, ali da biste dobili najbolje od joge ne morate baš uvek ići na dugotrajne časove. Informišite se i pronađite jogu za ruke koja se sastoji od 12 različitih položaja koje možete raditi samo rukama, dok sedite za svojim radnim stolom na poslu. Biće vam potrebno svega 60 sekundi vašeg vremena da se osetite bolje i mirnije.

Imate li vi neke efiksane načina pomoću kojih se oslobađate od stresa?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar