Menu 

Kada je reč o čišćenju, odnosno detoksikaciji organizma od štetnih materija hrana je najbolji lek jer mnoštvo namirnica čisti organizam na potpuno prirodan način, a mi vam danas otkrivamo koje su to namirnice po tom pitanju najefikasnije.

Da biste očistili creva, jetru, bubrege i kožu te sprečili štetne materije da izazovu veću štetu ne treba da se podvrgavate iscrpljujućim detoks tretmanima, dovoljno je da jedete namirnice koje će sve obaviti same, a među njima se nalazi voće, povrće, orašasti plodovi i ulja. Pa, krenimo redom.

4487320866_ff39c8a41e_z

Jabuke. Ovo zdravo voće je veoma bogato pektinom, vrstom vlakana koja se vezuju za holesterol i teške metale u organizmu i na taj način eliminišu sve otrove i čiste creva.

Avokado. Možda vam avokado nikad ne bi pao na pamet kao namirnica koja čisti organizam, ali on je veoma efikasan na tom polju. Avokado snižava holesterol i širi krvne sudove. Avokado sadrži i nutrijent koji se zove glutation, a koji blokira najmanje 30 različitih kancerogena i pomaže jetri da se izbori sa toksinima.

Cvekla. Ova korenasta biljka sadrži prirodne komponente koje pročišćavaju jetru i krv i zato nikada nemojte odbijati cveklu.

Borovnice. One su sigurno jedne od najmoćnijih namirnica na svetu jer sadrže prirodni aspirin koji umanjuje oštećenje tkiva usled hroničnih upala, a pri tom ublažava i bolove. Borovnice takođe deluju kao antibiotik jer blokiraju bakterije u urinarnom traktu i na taj način sprečavaju pojavu infekcija. Pored svega one imaju i antivirusna svojstva.

Kupus. Sadrži zaista mnoga antikancerogena i antioksidantska svojstva koja pomažu jetri da rastvori višak hormona. Kupus pomaže i kod čišćenja probavnog trakta  neutrališe neke od štetnih materija pronađenih u cigaretama. Pored toga jača sposobnost jetre da se sama detoksifikuje.

5272263115_643a3c4aa1_z

Celer. Ovde mislimo na koren i na semenke celera koje se nešto slabije koriste u kulinarstvu. Ove namirnice pomažu da se iz organizma izbace kancerogene ćelije. Semenke celera sadrže preko 20 antiupalnih supstanci, a posebno su efikasne kad je u pitanju čišćenje toksina iz duvanskog dima.

Brusnice. O njima smo pisali zaista mnogo puta i svima je poznato koliko su zdrave. Važno je napomenuti da brusnice čiste organizam od štetnih bakterija i virusa posebno onih koji se talože u urinarnom traktu i to zato jer sadrže antivirusna i antibiotska sredstva.

Semenke i ulje od lana. Veoma su bogati esencijalnim masnim kiselinama, posebno omega 3 i iz tog razloga veoma povoljno utiču na organizam i neutralisanje štetnih materija koje se nakupljaju.

Beli luk. I onda kad pomislimo da se o belom luku više nema šta reći ispliva informacija kako je veoma efikasan kad je u pitanju čišćenje organizma od toksina. Konzumacijom belog luka na prvom mestu neutrališete štetne bakterije, crevne parazite i viruse u organizmu, posebno u crevima i krvi. Beli luk pomaže da se očiste nekupine u crevima, a zbog antikancerogenih i antioksidantskih svojstava pomaže telu da se izbori sa štetnima materijama.

12692725505_28efdbf78e_z

Grejpfrut. Baš kao jabuke i grejpfrut je bogat pektinom, vlaknima koja se vezuju za holesterol i teške metale u organizmu te pomažu njihovo izbacivanje. Sadrži i antivirusna svojstva pomoću kojih će se organizam lakše odbraniti od sezonskih virusa.

Kelj. Sigurno jedna od najzdravijih namirnica na svetu koja ima snažna antikancerogena svojstva i deluje kao snažan antioksidans. Veoma je bogat vlaknima, a baš kao i kupus neutrališe štetne komponente duvanskog dima.

Mahunarke. Na prvom mestu su bogate vlaknima koja snižavaju holesterol, čiste creva i regulišu šećer u krvi. Mahunarke štite organizam i od kancerogenih materija.

13227260004_949a34b49f_z

Limun. Sjajno sredstvo za detoksikaciju jetre, jer sadrži velike količine vitamina C, neophodnog organizmu da bi proizveo glutation koji pomaže jetri da se reši otrova i hemikalija. Dodajte sveže ceđeni sok od limuna u čašu vode, svako jutro za najbolji efekat.

Morska trava. Ovo je sigurno jedna od najpotcenjenijih namirnica na svetu za koju je dokazano da se vezuje za radioaktivni otpad u organizmu i potpomaže njegovo izbacivanje. Pored toga vezuje se i za teške metale i eliminiše ih iz tela. Veoma je bogata raznim mineralima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mamama je teško gledati kako se njihovi mališani muče sa zubićima. Stalno bi nešto grickali. Napravite im ukusne keksiće za zubiće. Piši! Širi dalje!