Menu 

Lekari u Velikoj Britaniji su predložili da žene svakog meseca tokom menstrualnog ciklusa dobiju plaćeno bolovanje sa posla i ostanu kod kuće. Šta mislite da li je to u neku ruku diskriminacija ili pohvalna inicijativa koja treba da se realizuje?

Ginekolog iz Londona, dr Gedis Grudzinkas koja je predložila ovu inicijativu tvrdi da se žene tokom menstruacije mogu osećati toliko loše da bi trebalo da imaju pravo otići kući sa posla, odmoriti se i vratiti se kao “bolji zaposlenik”. Zvuči li vam pomalio seksistički? Nama, moramo priznati da, ali kad malo zgrebete ispod površine nije baš sve tako crno-belo i loše.

Žene se decenijama bore za emancipaciju i za to da na radnim mestima budu tretirane jednako kao i muškarci. Pa zašto bismo onda želele poseban tretman tokom mesečnog ciklusa?

U mnogim svetskim zemljama poput Japana, Indonezije, Kine i Filipina su doneseni zakoni koji ženama dopuštaju da uzmu dopust tokom menstruacije ako osećaju prejaku bol ili neugodnost koja ih sprečava da obavljaju svoj posao kako treba. Ako ste žena i ako imate veoma bolne menstruacije i jak PMS onda sigurno znate koliko može biti teško raditi pod takvim okolnostima.

Zašto se onda osećamo kao da izdajemo ceo ženski rod ako jasno i glasno priznamo da tokom menstruacije nismo sposobne za rad i potrebno nam je samo da ležimo, pijemo čaj i uvučemo se pod ćebe?

???????????????????????????????????????????????????????????????????

Profesorka sa Univerziteta u Čikagu tvrdi da ovakva inicijativa može sa sobom povući mnogo nesuglasica i problema među muškarcima i ženama. Ona tvrdi da bi se ovakav zakon mogao koristiti kao argument protiv jednakih prava muškaraca i žena. S druge strane, skromne beneficije koje bi žene dobile bi ih možda sprečile da se bore za više pozicije na poslu, bolje plate i bolje uslove što nikako nije dobro.

Istina je sledeća, svi mi, muškarci ili žene bi trebalo da imamo mogućnost uzimanja nekoliko slobodnih dana od posla tokom meseca. Trebalo bi da možemo ostati kod kuće ako nam je dete bolesno, ako se ne osećamo dobro ili imamo neki hitan slučaj u porodici, da nam to bude plaćeno te da ne brinemo kako će to uticati na naš položaj u firmi. Trebalo bi da nekoliko slobodnih dana možemo uzeti bez preteranog objašnjavanja i pravdanja. Ali, nama to iz ove perspektive zvuči kao utopija.

Jeste li vi ikad uzeli slobodme dane zbog menstruacije?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ranka

    Nisam, ali rado bih.

Napišite komentar