Menu 

Verovatno vam se makar jednom u životu desilo da osećate nadutost ili kako vam se nakupio višak vode u organizmu pa se osećate otečeno. S druge strane postoje ljudi kojima je to svakodnevni problem sa kojim se bore iz dana u dan.

Zadržavanje vode u organizmu nastaje kada telo zadržava više vode nego što mu je potrebno, to obično rezultira nadutošću u stomaku, oticanjem delova tela poput stopala, šaka i zglobova. Ponekad zadržavanje vode može biti znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja poput srčanih obolenja ili bolesti bubrega i zato ako primetite neke od simptoma koje smo naveli obavezno se obratite lekaru.

Ako pak osećate nadutost s vremena na vreme uz jednostavne prehrambene navike ćete se bez problema rešiti ove neugodne pojave.

15065006592_de31591c6d_z

Smanjite unos natrijuma. Ljudskom organizmu je neophodan natrijum za održavanje dobre ravnoteže tečnosti u organizmu, ali istraživanja kažu da uzimanje većih količina natrijuma može izazvati da telo zadržava više vode nego što mu je neophodno. Gotovo sva industrijski preerađena hrana je bogata natrijumom i zato pre kupovine obavezno proverite količinu na etiketi. Isto tako izbegavajte previše soljenja hrane prilikom kuvanja.

Jedite hranu bogatu kalijumom. Prema rečima stručnjaka manjak kalijuma u organizmu može rezultirati viškom vode, a dokazano je da kalijum balansira nivo natrijuma. Iz tog razloga važno je da jedete namirnice bogate kalijumom poput avokada, zeleniša, banana da biste redukovali izbacivanje vode.

Pijte više vode. Zadržavanje vode može biti i posledica blaže dehidracije, jer kada organizam ne dobija dovoljno vode ono redukuje izbacivanje vode putem urinarnog trakta da bi što više vode ostalo u organizmu. Ako ste mislili da ćete se zadržavanja vode rešiti ako ne budete pili vodu, varate se. U tom slučaju najbolje bi bilo povećati unos vode, a ako vodi dodate i krišku limuna time ćete smanjiti i nivo natrijuma.

Jedite više vlakana. Vlakna dokazano poboljšavaju probavu i sprečavaju nadutost i zatvor. Jedite što više svežeg voća, povrća, mahunarki i ostalih namirnica koje su bogate vlaknima svakog dana. Samo budite oprezni posebno ako niste navikli na hranu koja je bogata vlaknima, jer naglo povećanje količine vlakana može izazvatu nadutost. Za početak unosite nešto manje količine vlakana dok se telo ne navikne.

Smanjite unos šećera i alkohola. Unos šećera utiče na insulin, a to može izazvati da telo zadržava više natrijuma nego što bi trebalo. Zato, pokušajte eliminisati šećer iz vaše ishrane ili ga jedeite u umerenim količinama.

6933905217_c4d26db0dd_z

Pijte crnu kafu ili čaj. Kafa i čajevi sadrže kofein koji se smatra prirodnim diuretikom, a to su one namirnice koje vas teraju da redovno urinirate i izbacujete višak vode iz organizma. Ekstrakt lista maslačka je takođe prirodni diuretik, a istraživanja su pokazala i da ćaj od maslačka pomaže kod izbacivanja viška vode.

Zadržavanje vode može biti zaista frustrirajuće jer u tom slučaju možete biti teži za kilogram ipo čak i kao ne unosite više kalorija nego obično. Tu je i taj neugodni osećaj nadutosti koga se jako teško otarasiti i zato pokušajte sa savetima koje smo vam dali .

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar