Menu 

U poslednjih par godina pametni telefoni su na vrhuncu popularnosti, malo je onih koji odolevaju ovoj pomami. Koristmo ih za surfanje internetom, za društvene mreže, slanje mejlova, klipova i fotografisanje. Jeste li se ikad zapitali kako smartfoni utiču na zdravlje?

Verovali ili ne preterana upotreba pametnog telefona može izazvati mnoštvo problema sa zdravljem. Mi smo tu da vas upozorimo na neke od njih.

Grčevi u prstima i bolan lakat

Kao što postoji teniski lakat isto tako postoji stanje koje može izazvati preterana upotreba mobilnog telefona. Kad vam je ruka predugo savijena u laktu, može doći do trnjenja u malom prtu i prstenjaku, a tu su i veoma česti grčevi u prstima koji se pojave nakon previše skrolovanja i slanja poruka.

Ako imate neke od ovih simptoma važno je da povremeno ostavite telefon iz ruku i istegnete mišiće koji rad dok ga koristite.

http://www.dreamstime.com/stock-images-woman-using-smartphone-image26692964

Držanje i ukočen vrat

Ako satima bez prestanka gledate u ekran svog pametnog telefona veoma je mouće da će doći do bolova u vratu i mišićima duž leđa. Prema poslednjim istraživanjima, 84 odsto korisnika koji obožavaju svoje mobilne telefone imaju ovakve probleme.

Nakon nekoliko godina može doći i do lošeg držanja. Veoma je važno da povremeno ostavite telefon, a vi istegnete mišiće vrata i leđa.

Sindrom kompjuterskog vida

Kad naprežete oči da biste pročitali ona sitna slova na vašem mobilnom telefonu to nikako ne može biti dobro za vaš vid, to zna svaki laik. Simptomi sindroma kompjuterskog vida su zamagljen pogled, suve oči i blaga vrtoglavica, ali i glavobolja.

Ako primetite neke od ovi h simptoma obavezno se javite lekaru.

Nomofobija

Jedan od poremećaja novog doba je svakako nomofobija što je najprostije rečeno ovisnost o pametnom telefonu. Ova vrsta ovisnosti sve češće se pojavljuje među mlađom populacijom posebno među tinejdžerima. Neki od znakova nomofobije su: da ne možete sat vremena izdržati bez da proverite telefon i da vas uhvati panika ako zaboravite telefon kod kuće kad negde idete ili kad vam je baterija pri kraju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-young-man-using-smartphone-tipping-his-fingers-image33526179

Fantomska vibracija

Oni koji stalno vise na smartfonima često čuju zvono koje ne zvoni ili osete da telefon vibrira iako nije stigla niti poruka niti notifikacija. Pokušajte isključiti vibraciju na telefonu i proveravajte ga samo tokom određenih sati, kada nemate obaveza i niste na mestu gde upotreba telefona nije dozvoljena.

Članak
Naslov
Kako upotreba smartfona utiče na zdravlje
Opis
U poslednjih par godina pametni telefoni su na vrhuncu popularnosti, malo je onih koji odolevaju ovoj pomami. Koristmo ih za surfanje internetom, za društvene mreže, slanje mejlova, klipova i fotografisanje. Jeste li se ikad zapitali kako smartfoni utiču na zdravlje?
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jesenji dani protiču u velikim promenama vremena, koje svakako utiču na naše zdravlje. Međutim, postoje načini da se lakše nosite sa čestim promenama vremena. Piši! Širi dalje!