Menu 

Jedete zdravo, a ipak vam je probava loša? Možda su u pitanju loše kombinacije hrane. Evo šta nije preporučljivo da mešate ili ćete imati problema sa gasovima, nadutošću i stomačnim grčevima.

Namirnice su drugačije i svaka deluje drugačije na probavni sistem. Sve imaju dobre i loše strane. Neke su recimo, vrlo zdrave, ali zato teško probavljive. Kada jedete hranu, različite namirnice, enzimi se “sukobljavaju” onda nastaju problemi sa probavom. Zato je važno da imate ove smernice na umu.

Raspoloženje

Ne jedemo da bismo se samo natrpali i umirili glad. Obrok je važan deo našeg dana. Ne žurite, pokušajte da jedete smireno i opušteno. Kada jedete nervozni, uznemireni telo hranu teže probavlja, jer registruje da je organizam u stanju panike. Zato, takođe, nije preporučljivo ni da jedete i istovremeno obavljate neke druge zadatke, poput vožnje ili hodanja.

loše za probavu

Voće

Sveže voće je uvek potrebno jesti samo, bez kombinovanja. Voće je brzo probavljivo, ali ako dođe u direktan doticaj sa drugom hranom može doći do pojave fermentacije u stomaku, što svakako nije dobro.

Proteini i skrob

loše za probavuHranu bogatu proteinima nije dobro mešati sa onom bogatom skrobom. Skrobu je potrebno alkalno okruženje, a proteinima kiselina. Zato kada se kombinovani nađu u stomaku može doći do pojave nadutosti i gasova. Iako vam možda zvuči čudno, jer ova jela često kombinujemo, ali trebalo bi izbegavati da jedete testeninu, rižu, hleb i krompir sa piletinom svinjskim odrescima ili ribom.

Telu je potrebno vreme da probavi proteine, posebno iz mesa. To može da uspori probavu. Puno različitih izvora proteina u jednom obroku možda i nije najbolji izbor, posebno ako vam je želudac osetljiv – jaja i meso; sir i orašasti plodovi, sir i jaja, …

Što se tiče skroba ne bi ga trebalo mešati sa izvorima šećera. Što, ponovo, narušava ideju o našim omiljenim slasnim kombinacijama. Nutricionisti onima sa osetljivim želucem savetuju da izbegavaju kombinovanje džemova, želea i slatkih sirupa sa hlebom ili kolačima.

Meso na zadnjem mestu

Prvo obično jedete hranu koja se najlakše probavlja, pa je sledi ona teže probavljiva. Zato bi meso trebalo da dođe na kraju. Takođe, ne kozumirajte vodu tokom obroka. Najbolje je da je pijete pola sata ili sat vremena nakog obroka.

Samo 20 do 30 minuta treba da probavimo vodu i sokove, slede ih voće, povrće, supe i šejkovi (30 do 40 minuta), za žitarice i hranu bogatu skrobom potrebna su 2 do 3 sata za probavu. Ipak, meso i mahunarke najduže se zadržavaju u želucu – i više od tri sata.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!