Menu 

Zbunjuje vas ovo? Ako volite brzu hranu postoje načini da umanjite njeno štetno delovanje ako je kombinujete sa pravim namirnicama. Saznajte u čemu je tajna.

Verujemo da vam je dosta priča kako brza hrana nije zdrava. To znamo svi, ali ipak, s vremena na vreme, svratimo u pizzeriju ili naručmo onaj dupli hamburger. Ako znate da se kontrolišete i ako vam brza hrana nije često na meniju to i nije tako strašno.

Međutim, ako češće idete “brzim stazama – brze hrane” razmislite o ovim opcijama da umanjite njeno štetno delovanje na vaše zdravlje. Da, i to je moguće. Naravno, nemojte da zloupotrebite ove savete i počnete da učestalije konzumirate brzu hranu. To svakako neće biti dobro za vas. Trudite se da se hranite zdravo sa puno voća i povrća, a greh zvani “brza hrana” neka vam bude retkost.

Salata će vas spasiti

sendvic i povrce

Ako jedete mastan obrok (pa čak i onaj sa više maslinovog ulja) funkcije arterija slabe. Ali, ako uz mastan obrok jedete činiju sveže salate to se neće događati. Recimo, dokazano je da jedenje hamburgera dovodi do nezdravog sužavanja arterija, ali ako taj isti hamburger pojedete uz krišku avokada to se neće dogoditi.

Pića

Sledeći put umesto da uz kaloričan obrok naručite gaziran sok ili pivo poručite sok od grožđa ili čašu crvenog vina. Zašto? Istraživanja su pokazala da ispitanici koji su jeli masniju hranu, a istovremno konzumirali i crveno vino u umerenim količinama nisu imali pojačane probleme i negativne posledice po zdravlje arterija. Isto se dogodilo i sa onima koji su umesto vina pili sok od grožđa. Na neki način ono deluje zaštitno i anulira negativne posledice masne hrane.

zdrava pizzaPozitivno će delovati i šumeća tableta vitamina C rastopljena u čaši vode. Mada možete pre obroka uzeti oko 2 grama vitamina C.

Ovsene pahuljice

Istraživanjima je zapažena još jedna stvar. Kada je u meni ispitanika, koji su hranjeni masnom hranom, uz svaki obrok dodato 60 gr ovsene kaše, uočeni su pozitivni rezultati – pahuljice ili kaša od zobi predstavlja zaštitnu barijeru od negativnih uticaja masne hrane.

Ipak, savetuje se da što više izbegavate masnu i brzu hranu. Kao što se kaže – viljuška odlučuje o vašoj sudbini. Birajte zdrave obroke, a ako već ne možete odoleti brzoj i masnoj hrani (mislimo na male grehove s vremena na vreme) kombinujte je sa predlozima koje smo ponudili.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nema ništa bolje nego kada moderna medicina potvrdi ono što pobornici ajurvedske medicine tvrde vekovima. Jedan od takvih primera je vezan za namirnicu gi (ghee) o kojoj ćemo danas...