Menu 

Turska kuhinja je veoma popularna svetska kuhinja, što i ne čudi jer je čini uzbudljivi spoj ukusa Balkana, Bliskog Istoka i Azije.

Turska je jedna od retkih zemalja koja proizvodi svu hranu za svoje potrebe, a čak je i veliki izvoznik. To su joj omogućili plodno tlo, i veoma pogodna klima za rast i razvoj raznih agrokultura.

U Turskoj se za predjelo obično služi meze, mali zalogaji topli i hladni, glavno jelo je obično od mesa ili ribe, najčešće jagnjetine, pileine ili ćuftica od mesa. Od priloga su najčešći riža, salata od krastavca, paradajza, začinjena limunom, peršunom, belim lukom, maslinovim  uljem.

Deserti su veoma slatki i zasitni, obilno preliveni slatikm sirupima, sa mnogo orasa i meda.

Najpoznatije turske delicije

Neka od najpoznatijih turskih jela su Lahmacun, nešto kao turska pizza, ustvari testo na koje idu razni umaci, mleveno meso i povrće, veoma je popularna ulična hrana.

Patlidžan je kod Turaka omiljeno povrće, a jela s patlidžanom su brojna, tako imamo punjene patlidžane, namaze, umake i salate od patlidžana.

O baklavi nema šta puno da se kaže a da već ne znamo, bogata, slatka, orašasta poslastica poznata u celom svetu.

Ayran je napiak na bazi jogurta kojeg Turci piju uz gotovo sve obroke.

[one_half]Naša nacionalna kuhinja ima dosta uticaja turske kuhinje pa su nam svi njihovi specijaliteti veoma bliski[/one_half]

I za kraj smo ostavili kebab. U Turskoj je uglavnom od jagnjetine. Šiš kebab je nama poznatiji kao ražnjić, dok je kofte mleveno meso na štapiću.

Ono što mi poznajemo kao kebab jeste doner kebab,a to je meso pečeno u mnogo slojeva, tanko se reže i poslužuje u lepinji sa povrćem i raznim sosevima.

This slideshow requires JavaScript.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Atif Rajpot

Napišite komentar

Zdravlje

Razna trovanja hranom su tokom toplijih meseci prilično česta pojava, a jedan od najčešćih uzroka trovanja su sigurno bakterije, na prvom mestu salmonela i listerija. Danas pričamo o ovoj drugoj, nešto manje poznatoj,...